Szomszédaihoz bóklászott át Oroszország

2015.12.11. 01:37

Azonosítatlan katonai helikopter hatolt be Finnország légterébe Oroszország felől csütörtök este – közölte a finn közszolgálati médium. Az YLE szerint a gép a Finn-öböl felett sértette meg a légteret, Helsinkitől száz kilométerre.

A finn légierő gépei a levegőbe emelkedtek, kétszer is figyelmeztették a helikoptert, amely ezután elhagyta a légteret kelet felé. A gép 15 kilométer mélyen repült be az országba, a légtérsértés hat percig tartott. Az elmúlt két évben a hasonló akciók rendszeresek, az ukrajnai válság kezdete óta.

Hasonlóról számolt be csütörtökön a grúz védelmi minisztérium. A dél-kaukázusi országba – amellyel Oroszországnak területi vitája van, miután 2008-ban Moszkva elismerte Dél-Oszétia és Abházia függetlenségét – szintén helikopter, egy orosz Mi-8-as repült át Dél-Oszétia felől.

Katonai zuhanyhíradó

Moszkva visszautasította Tbiliszi vádjait, kijelentve, hogy az elmúlt napokban egyáltalán nem repültek orosz gépek a grúz határvidéken. Az orosz védelmi minisztérium szóvivője szerint pusztán arról van szó, hogy az „orosz katona gép látomásáról a helyi lakosok számoltak be egy rendőrnek, ezen a zuhanyhíradón keresztül értesültek róla a grúz hatóságok”. Igor Konasenkov azt javasolta Tbiliszinek, hogy legközelebb inkább a radarokra hagyatkozzon – írta a Ria Novosztyi.