Vendel
4 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Több ezer román juhász tüntetett Bukarestben

2015.12.15. 21:41 Módosítva: 2015.12.15. 22:58
Több ezer juhász tüntetett kedden a parlament előtt, és az épület udvarára is behatoltak az új vadászati törvény ellen tiltakozva, ami korlátozza nyájőrző kutyáik számát és december 6-tól április 24-ig betiltja a legeltetést.

A vadászati törvény júliusban hatályba lépett módosítása értelmében a juhászok nyájanként egy kutyát tarthatnak síkvidéken, kettőt dombvidéken és hármat hegyvidéken- írja a Maszol.ro. A jogszabály elfogadása előtt a mezőgazdasági tárca államtitkára áprilisban ezt azzal indokolta, hogy a juhászkutyák valójában ragadozóknak minősülnek az apróvadak szempontjából. A legeltetés téli tilalmát a nedves, felpuhult területek „pihentetésének", helyreállításának szükségességével magyarázta.

A törvény ráadásul december 6-tól április 24-ig betiltja a legeltetést.

A juhászok azt sérelmezik, hogy a kutyák számának korlátozása védtelenné teszi a nyájaikat a vadállatok támadásaival szemben, a vadászok pedig sportot űznek abból, hogy lelövik az elkószált juhászkutyákat. Erre egyébként a törvény fel is hatalmazza őket.

Az országból összesereglett, subákat viselő és kolompokat zörgető juhászok a rendőrkordont áttörve elfoglalták a parlament előtti utat, megbénították a közlekedést és azt követelték, hogy  a honatyák kimenjenek hozzájuk az épület elé és meghallgassák őket.

Miután ez nem történt meg, a juhászok átmásztak a parlamenti palotát övező kerítésen. A csendőrök először megpróbálták könnygázzal visszatartani őket, majd később inkább kinyitották előttük a kapukat, és beengedték őket a palota udvarára.

Az indulatosan kiabáló tüntetők egy küldöttségét beengedték a szenátus épületébe, ahol Calin Popescu Tariceanu házelnök fogadta őket, több törvényhozó pedig kiment a demonstrálók közé és azzal az ígérettel próbálta megnyugtatni őket, hogy törvénytervezetet terjesztenek a parlament elé, amelyben a juhászokat zavaró rendelkezéseket eltörlését kezdeményezik.