Alfonz
5 °C
12 °C
Index - In English In English Eng

Börtönbe kerül, aki túl vékony manökent alkalmaz

2015.12.18. 16:26
Nem vonulhatnak a jövőben a kifutókon túl vékony manökenek Franciaországban egy új törvény alapján. A francia parlament a szabályozást egy sokat vitatott egészségügyi reform részeként fogadta el, írta a Le Figaro.

Ahhoz, hogy Franciaországban a manökenek divatbemutatókon és fotózásokon dolgozhassanak, a jövőben orvosi igazolással kell rendelkezniük arról, hogy egészségi állapotuk összeegyeztethető a munkával. A központi tényező a testtömegindex (BMI), vagyis a magasság és testsúly alapján kiszámított érték. A pontos kritériumokról szakbizottság fog dönteni, írta a Le Figaro.

Aki igazolás nélkül foglalkoztat manökent, hat hónap börtönre és 75 ezer eurós (23 millió forintos) pénzbüntetésre számíthat. A szabályozás kevésbé szigorú, mint az eredetileg tervezett tilalom, melyről a képviselők tavasszal határoztak. Eszerint a hatóságok egy minimális BMI-t határoztak meg.

A modellügynökségek tiltakoztak az ellen, hogy a kóros soványságot, az anorexiát mint lelki eredetű betegséget összekeverjék a vékonysággal. A csütörtökön elfogadott szabályozás szerint a fotókat manipuláló magazinoknak a képeken jelezniük kell, hogy különböző technikákkal megváltoztatták a modell kinézetét.

Franciaországban a becslések szerint 30-40 ezren, többségében fiatalkorúak szenvednek anorexia nervosában, a magas halálozási arányt felmutató étkezési és testképzavarban.