Mégiscsak vaklárma volt a bombariadó az Air France gépén

2015-12-20T112835Z 704773806 GF10000271812 RTRMADP 3 KENYA-AIRLI
2015.12.20. 08:09 Módosítva: 2015.12.20. 16:50
Több óra után kiderült, hogy papírból és konyhai időzítőből eszkábálta valaki össze azt a bombának látszó tárgyat, amelyet a Mauritiusról Párizsba tartó Air France utasszállítón találtak, és ami miatt kényszerleszállást hajtott végre a gép Kenyában. A kenyai hatóság nemrég még egyértelműen megerősítette, hogy bombának bizonyult a talált tárgy, és arról írt, hogy merényletet sikerült meghiúsítani. A közleményüket azután átírták, kitörölték belőle a bomba szót.

A legutolsó információk szerint mégsem bizonyosodott be, hogy bomba volt az Air France Párizsba tartó járatának a fedélzetén.

A kenyai reptéri hatóság átszerkesztette a saját korábbi közleményét, és kitörölte belőle az összes helyről a bomba szót, helyette újra gyanús tárgyat említenek csak, írja az Independent, amely  hosszú részleteket közöl az eredeti, még egyértelműen bombáról szóló közleményből is.

Vasárnap kora délután az eredeti közleményben a kenyai hatóságok megerősítették, hogy tényleg bomba volt a gyanús szerkezet, amelyet az Air France Mauritiusról Párizsba tartó járatán, a mosdóban találtak, és ami miatt a gép kényszerleszállást hajtott végre a kenyai Mombasában. Az időközben módosított közleményben az állt, hogy a kenyai biztonsági szolgálat "meghiúsította" a bombamerénylet-kísérletet az Air France gépe ellen.

A kenyai rendőrség korábban közölte, hogy a Boeing 777-es gép fedélzetén 459 utas és 14 fős személyzet volt. Mauritiust este kilenc órakor hagyta el a gép, az úticélja a párizsi Charles de Gaulle repülőtér volt. A 463-as járat kényszerleszállás szándékát 12:37-kor jelezték a pilóták a Moi nemzetközi reptéren.

Mindenki biztonságosan elhagyta a gépet. Az egyik utas, Benoit Lucchini elmondta az AP-nek, hogy a repülőn a személyzet profizmusának köszönhetően mindenki nyugodt maradt, az utasok azt hitték, csak valami technikai problémáról van szó.

A szerkezetet eltávolították, és bombaszakértők vizsgálták meg. A repteret elkordonozták, a járatokat felfüggesztették egy időre.

Néhány órával később jelentette be a kenyai hatóság, hogy valóban bomba volt az a tárgy, amit találtak a repülőgépen. A kenyai közleményben az is benne volt, hogy a bombát elvitték, hogy a reptértől távolabb robbantsák fel.

A légitársaság vezetője, Frederic Gagey órákkal később sajtótájékoztatót tartott, ahol elmondta: a gyanús csomagról végül kiderült, hogy kartonból, papírlapokból és valamiféle konyhai időzítőből készült, írja a BBC.

Dobozra szerelt stopperórához hasonlított

Több utast kihallgatnak. A kenyai védelmi miniszter elmondta, hogy a francia és a mauritiusi hatóságok is segítik a nyomozást. Tisztázni szeretnék például, hogyan zajlott Mauritiuson a biztonsági átvizsgálás az indulás előtt.

Az AP hírügynökségnek nyilatkozó, neve elhallgatását kérő rendőr azt mondta: egy utas vette észre a vécében a szerkezetet, úgy nézett ki, mint "egy dobozra szerelt stopperóra". Az utas szólt a személyzetnek, akik értesítették a pilótákat.

A magyar idő szerint késő délután az Air France vezérigazgatója, Frederic Gagey megerősítette:

a gépen nem volt bomba, csak egy adag kartonpapírt és egy óra, ami bombának látszott.