Csúsztatásokkal dolgozik a magyar kormány amerikai lobbistája

2015.12.21. 07:56 Módosítva: 2015.12.21. 08:04

A Népszabadság kikérte azokat a dokumentumokat, amelyeket a magyar kormánynak az USA-ban lobbizó cég, a Levick kommunikációs­ cég készített.

Az egyik információs anyagban azt írják: Magyarország határait nyolc hónap alatt több mint 390 ezer migráns lépte át, ami olyan, mintha ugyanennyi idő alatt 6,5 millió illegális bevándorló érkezett volna az Egyesült Államokba. Az anyagban az nem szerepel, hogy ezek a menekültek nem maradtak Magyarországon, kivétel nélkül továbbmentek Németországba.

A dokumentumokban az is szerepel, hogy a magyar kormány és a lakosság a migránsokat „óriási együttérzéssel és méltósággal kezelte", ami nem egészen felel meg a valóságnak, a menekülteken kezdettől fogva ténylegesen segítő civileket pedig kifelejtették az anyagból.

Van olyan szóróanyag is, ami Magyarország nyugati elkötelezettségét hangsúlyozza, ami tulajdonképpen egy másik Magyarországról szól, egy olyan országról, amelyik keleti nyitás helyett elkötelezetten próbálja magát függetleníteni az orosz energiaforrásoktól, részt vesz a terrorizmus elleni harcban, keményen lecsap a korrupcióra, ahol több tízezer civil szervezet szabadon működhet és ahol az újságok nyíltan kritizálhatják a kormányt.

A washingtoni Levick lobbicég január óta dolgozik  a magyar kormánynak, amiért havi húszezer dollárt, azaz közel 5,5 millió forintot kap.

Korábban az Index is írt arról, milyen  érvekkel védi Orbán Viktort az Egyesült Államokban  Connie Mack volt republikánus képviselő, Magyarország hivatalos lobbistája.