Hat amerikai katonát öltek meg Bagramban

2015.12.21. 15:06

Öngyilkos merényletet hajtott végre egy amerikai-afgán közös katonai járőr ellen egy motorkerékpáros támadó hétfőn a kelet-afganisztáni bagrami légitámaszpont közelében. A támadásban hat NATO-katona halt meg, közölte a bagrami körzet kormányzója, Abdul Sukur Kuduszi.

A kormányzó szerint a robbantásban további hat katona megsebesült. A NATO azt közölte: a szövetség további három katonája sérült meg a merényletben, írja az MTI. 

Egy amerikai tisztviselő azt nyilatkozta, hogy mind a hat NATO-katona amerikai állampolgár volt. Az ország 2001-es megszállása óta az Egyesült Államok több mint 2300 katonáját veszítette el az afganisztáni háborúban.

Eközben Kabulban egy amerikai nő vesztette életét. Lisa Akbari egy edzőterem felé tartott, amikor megölték, a merénylőt elfogták. A tálibok – akik a bagrami támadást is magukra vállalták – újbóli erősödését jelzi az is, hogy Helmand tartományban megtámadtak egy rendőrőrsöt. A tartomány jelentős része a tálibok ellenőrzése alatt áll. Ez a térség egyik legnagyobb ópiumtermelő területe, itt voltak legnagyobbak az összeütközések a tálibok és a NATO nemzetközi erői között.

A tálibok azt állítják, 19 emberrel végeztek

Zabihulla Mudzsahid, a tálibok hivatalos szóvivője, aki az afganisztáni lázadók nevében vállalta a felelősséget a Kabultól mintegy 40 kilométerre északra elkövetett terrorcselekményért, Twitter-üzenetében ugyanakkor 19 katona megöléséről számolt be. A dpa német hírügynökség jelentése szerint a szélsőséges iszlamista tálibok közleménye 19 amerikai katona megöléséről szól. A NATO nem erősítette meg, hogy a halottak melyik ország fegyveres erőiben szolgáltak.

A NATO kabuli főhadiszállásán megerősítették a gépjárműre szerelt, házi készítésű robbanószerkezettel elkövetett, kora délutáni támadás hírét, de azt mondták, hogy a robbantás következményeit még vizsgálják.

Az érintett Parvan tartomány rendőrfőnöke csak három afgán rendőr megsebesüléséről tett említést, hozzátéve, nincs felhatalmazva arra, hogy részleteket közöljön külföldi katonák haláláról.

Bagram az egyik legfőbb támaszpontja annak a 9800 fős amerikai haderőnek, amelyet hátrahagytak a közép-ázsiai országban, miután a NATO vezette nemzetközi katonai koalíció tavaly befejezte afganisztáni hadműveleteit.

Néhány napja járt ott az amerikai védelmi miniszter

A hétfői támadást három nappal Ashton Carter amerikai védelmi miniszter kabuli látogatását követően hajtották végre, s alig néhány héttel azután, hogy a tálibok az ország déli részén öngyilkos robbantást követtek el a kandahári légitámaszpont, illetve Kabulban a spanyol nagykövetség vendégháza ellen, hogy megmutassák, továbbra is képesek lecsapni az amerikai támogatású kormányzathoz köthető fontos célpontokra.

Ugyancsak hétfőn a tálib erők tíz hónap után visszafoglalták Szangin város stratégiailag fontos körzetét a változékony helyzetű déli országrész Helmand tartományában. Az AFP francia hírügynökségnek nyilatkozó helyiek arról számoltak be, hogy a városba vezető utakat aláaknázták a tálibok, így a kormányerők aligha kaphatnak erősítést. Egy neve mellőzését kérő nyugati tisztviselő elmondta: amerikai különleges erők is vannak a helyszínen, hogy támogassák az afgán kormányerőket.

Egy afgán biztonságpolitikai elemző, Harún Mir felhívta a figyelmet, hogy a tálibok propagandacélokra is felhasználják katonai sikereiket, mert rámutathatnak arra, hogy nyugati szövetségeseik segítsége nélkül az afgán kormányerők tehetetlenek.  • Tippek
  • Lakáshitel