Varufakisz lehet, hogy Merkelre szavazna

2015.12.21. 17:09

Wolfgang Schäuble és Angela Merkel iránti csodálatáról is beszélt a Sternnek adott interjújában a német kormány volt nemezise, Janisz Varufakisz korábbi görög pénzügyminiszter, írja a Local. Varufakisz nyáron mondott le, a hitelezőkkel való megállapodásról szóló tárgyalássorozaton Schäuble tárgyalópartnere és ezáltal a német médiában démonizált ellenfele volt. Most azt mondta: ha német lenne, megfontolná, hogy ne Merkelre szavazzon-e.

„Wolfgang még a kezemet sem akarta soha megfogni” – emlékezett vissza a civilben marxista közgazdászprofesszor Varufakisz. De hozzátette: mindvégig tiszteletet érzett a tárgyalópartnere iránt: „Olyanok voltunk, mint a bokszolók, akik behúznak egymásnak párat, de utána annál közelebb érzik magukat egymáshoz” – mondta. Sigmar Gabrielről. Schäuble helyetteséről viszont azt mondta, a legrosszabb politikus, akivel életében találkozott.

A tárgyalások alatt Varufakisz volt a német médiában a görög mentőcsomagellenes vonal arca, Jan Böhmermann paródiájában maga a két lábon járó adósság:

Athén júliusban fogadta el a mentőcsomag feltételeit, nem sokkal azután, hogy a lakosság népszavazáson utasított el egy kísértetiesen hasonló csomagot. „Döntenem kellett: vagy egy igazságtalan megállapodás, vagy a csőd” – magyarázta Alexisz Ciprasz a szavazás előtt, a parlamentben tartott beszédében. Szerinte tehetetlen volt, a görög nép előtt több lehetőség nem állt, hiába küzdöttek a végsőkig a jobb feltételekért. Cipraszt az ellenzék szavazatai mentették meg, saját párttársai közül többen kihátráltak a kormányfő mögül. Mások mellett nemmel szavazott Janisz Varufakisz is, aki eddigre lemondott, szerinte a csomag elfogadásával az ország megadta magát a trojkának.

„Ennyi erővel a svéd himnuszt is énekelhettem volna, akkor is ugyanaz a válasz érkezik” – mondta Janisz Varufakisz a tárgyalásokról az első interjúban, amit a lemondása után adott.