Simon, Szimonetta
7 °C
17 °C
Index - In English In English Eng

Ingyen internetet és tiszta szállást követeltek bevándorlók

2015.12.22. 14:51 Módosítva: 2015.12.22. 14:52
Csak kedden három gyerek fulladt a tengerbe, idén összesen 3700-an haltak meg útközben, és több mint egymillióan érkeztek. Olaszországban ingyen internetet és takarítást követeltek bevándorlók, Németországban megugrott a menekültszállások elleni támadások száma. Összefoglaló.

Egymillió migráns érkezett idén Európába, 3700-an haltak meg útközben

Most már az UNHCR szerint is (a bajor tartományi kormány szociális minisztere Németországban már december elején egymillió idén nyilvántartásba vett menedékkérőről beszélt). Az ENSZ Magyarországot nemrég nyílt levélben ekéző Menekültügyi Főbiztossága (UNHCR) és a Nemzetközi Migrációs Szervezet (IOM) kedden jelentette be, hogy az év folyamán 3700-an vesztek oda vagy tűntek el útközben. A pontos adatok szerint december 21-ig Görögországba, Bulgáriába, Olaszországba, Spanyolországba, Máltára és Ciprusra 1 005 504 migráns érkezett, többségük, 816 752 a tengeren át érkezve ért partot Görögországban, írja az MTI.

Az érkezők mintegy fele a szíriai konfliktus miatt kényszerült elhagyni hazáját. A migránsok ötöde afgán, hét százaléka pedig iraki. Az UNHCR arra számít, hogy jövőre sem mérséklődik a migráció üteme. Az IOM szóvivője viszont figyelmeztetett: nem lehet megjósolni a folyamat alakulását. Az UNHCR féléves jelentése szerint idén világszerte átlépi a hatvanmilliót a földönfutóvá vált emberek száma.

Csak kedden három gyerek fulladt a tengerbe, kétezren érkeztek Pireuszba

Újabb tizenegy ember, köztük három gyerek fulladt az Égei-tengerbe a török partok közelében kedden. A migránsok a Törökország dél-nyugati részén fekvő Kusadasiból indultak az átellenben lévő Számosz görög szigetre. A török parti őrség hét embert mentett ki a vízből, miközben a világsajtót egy olyan szír menekült fotója járta be, aki állítólag átúszott Törökországból Számoszra. 

Szintén kedden két komphajó fedélzetén nagyjából 2000 menedékkérő érkezett kedden Pireuszba a görög parti őrség szerint. A korábban Törökországból Leszboszra és Híoszra átkelt migránsokat komphajókkal szállították a görög főváros kikötőjébe. Hétfőn még 4000 migráns érkezett Pireuszba, a menekültek többségében folytatni szeretnék útjukat Nyugat-Európa felé.

Szombat hajnalban 18 áldozat az Égei-tengeren

Péntekről szombatra virradóan 18-an vesztették életüket, amikor felborult a hajójuk az Égei-tengeren. Abban a szerencsétlenségben is több kisgyerek halt meg. Ők Kalümnosz szigete felé tartottak. Az Európába érkező migránsok döntő többsége az Égei-tengeren át érkezik Görögországba.

A macedón elnök ekézte az Európai Unió menekültügyi politikáját

Gjorge Ivanov macedón elnök kedden a parlament előtt tartott évértékelő beszédében az MTI szerint kifejtette, működésképtelen az Európai Unió terve a menekülteknek tagállamok közötti elosztására. Bírálta azt az uniós politikát, amely egyes tagállamok számára lehetővé teszi, hogy ne regisztrálja a migránsokat, illetve a menekülteket, és egyben azt is, hogy a tagállamok ebben a kérdésben egyoldalú döntéseket hozhatnak. Az idén eddig több mint 700 ezer menekült haladt át az elnök szerint a menekültválság terheivel magára hagyott Macedónián.

Ingyen internetet és tiszta szállást követeltek olaszországi bevándorlók

Belpolitikai feszültséghez vezetett Olaszországban egy csoport afrikai bevándorlónak a tiltakozása, akik a számukra biztosított ingyenes szálláson és ellátáson túl internethez való hozzáférést és ideiglenes otthonaik takarítását is követelték. A kétezerszáz lakosú Cerenova településen elhelyezett huszonnégy afrikai bevándorló a főutcán rendezett ülősztrájkkal és kukaborogatással követelte, hogy ingyenes internethozzáférést biztosítsanak számukra, valamint a helyi önkormányzat takarítónőt fogadjon fel szállásaik rendben tartására.

A polgármester és a rendőrség fellépése kellett ahhoz, hogy a bevándorlók visszatérjenek a nekik bérelt két családi villába. Az afrikai férfiak a nyáron érkeztek meg a dél-olasz partokra és júliustól a lombardiai Cerenova fogadta be őket. Egy szociális munkát végző szövetkezet törődik a migránscsoporttal. Cerenova naponta fejenként 35 eurót (több mint tízezer forintot) fizet a bevándorlók eltartására. A migránscsoport egyik tagját, egy 25 éves fiatalembert az olasz hatóságok az eset után rögtön kiutasították.

Németországban majdnem 900 támadás történt menekültszállások ellen idén

– derül ki egy kedden ismertetett összesítésből. A szövetségi bűnügyi hivatal (BKA) adatai szerint december 21-ig 875 különböző fajtájú atrocitás, támadás történt menedékkérők, menekültek szállásai ellen. Ezek túlnyomó többsége, 783 eset a BKA szerint szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény. Tavaly 199 támadás, atrocitás történt menekültszállások ellen, köztük 177 szélsőjobboldali indíttatású bűncselekmény.

Az idén a rongálás volt a leggyakrabban előforduló típus (314 eset), ezt követik az úgynevezett propaganda-bűncselekmények (178 eset). Ide sorolják például, amikor menekültszállások falára náci horogkeresztet mázolnak. Az uszítás sem ritka a menedékkérőket ellátó intézményeknél, ebbe a kategóriába 103 ügy tartozik. Feltűnően emelkedett az erőszakos bűncselekmények száma, a tavalyi 28 után az idén december 21-ig 148 esetet jegyeztek fel. Ezen belül a gyújtogatások száma a tavalyi 6-ról 77-re emelkedett.

Migránsok görög segítőinek ítélte a Wallenberg-díjat az Európa Tanács

A Raoul Wallenbergről elnevezett díjat 2016-ban a görög Leszbosz szigetén szolgálatot teljesítő Agkalia egyesület kapja, mert nemzetiségre, vallásra, származásra való tekintet nélkül segített idén több ezer menekültnek, írja az MTI az Európa Tanács keddi közleménye nyomán. A görög szervezet 2015-ben több mint 17 ezer partot érő migránsnak nyújtott segítséget Leszbosz szigetén. Az egyesület élelmiszerekkel, orvosi ellátással, friss vízzel állt készen hónapokon keresztül az Európa kapujává vált szigeten és látott el minden rászorulót.

Bild: Az Iszlám Állam hamisított szíriai útlevelével érkezett embereket keresnek

Nyoma veszett Németországban nagyjából egy tucat embernek, akik szíriai menedékkérőnek adták ki magukat, és az Iszlám Állam terrorszervezet által hamisított útlevéllel rendelkeznek, éppen úgy, mint a novemberi párizsi terrortámadások két elkövetője – írta kedden a Bild kormányzati forrásokra hivatkozva.

A beszámoló szerint egy külföldi titkosszolgálat nemrégiben megküldte a német és az osztrák hatóságoknak több száz úgynevezett „igazi hamis” szíriai útlevél számát. Az elnevezés onnan ered, hogy az IS a még 2013-ban elfoglalt szíriai Rakkában eredeti, de kitöltetlen útleveleket zsákmányolt, amelyeket hamis személyazonosító adatokkal töltöttek ki, a dokumentumok így egyszerre eredetiek és hamisak. A Bild szerint ilyen rakkai útlevélnek is nevezett okmányt találtak a novemberi párizsi terrortámadások két résztvevőjénél, a Stade de France stadionnál végrehajtott robbantás elkövetőjének holttesténél és még egy merénylőnél.

A Bild cikke alapján Németországban nagyjából egy tucat menedékkérőnél találtak ilyen útlevelet. Valamennyivel még a november 13-i párizsi merényletsorozat előtt jelentkeztek be a hatóságoknál. Az okmányokról van szkennelt másolat a hatóságoknál, köztük a szövetségi bevándorlási és menekültügyi hivatalnál (BAMF), tulajdonosaik azonban ismeretlen helyen tartózkodnak. Ráadásul egyik illetőtől sem vettek ujjlenyomatot.