Orsolya
5 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Thaiföldi statisztika: 99 százalék elégedett a katonai juntával

2015.12.23. 16:35

A thaiföldi kormány irányítása alatt álló Nemzeti Statisztikai Szervezet közvélemény-kutatási adatai szerint a thai lakosság 98,9 százaléka elégedett az országot 2014 májusától irányító katonai juntával -  közölte a thai kormány szóvivője szerdán. 

A délkelet-ázsiai ország már több mint egy évtizede mélyen megosztott a politikai törésvonalak mentén, és kevés jele van annak, hogy ez változott mióta Prajuth Csan-Ocsa tábornok tavaly májusban hónapokig tartó tüntetéseket követően átvette a hatalmat a megválasztott kormányzattól, írta az MTI.

A junta saját népszerűségét hirdető állításai ellenére, Prajuth kedden tartott évértékelő beszédében elismerte a társadalom megosztottságát. A New York-i székhelyű Human Rights Watch (HRW) nemzetközi jogvédő szervezet szerint a junta alatt "Thaiföld emberi jogi helyzete szabadesésben van".

A katonai kormányzat kíméletlenül üldözi bírálóit, börtönbe küldve azokat, akik tüntetéseket szerveznek, gyertyát gyújtanak, vagy egyéb módon fejezik ki nemtetszésüket például a közösségi médiában. A gyülekezési és szólásszabadság korlátozása mellett több száz politikust, akadémikust, újságírót és más ellenzékinek tartott személyt vettek őrizetbe. Az AP hírügynökség szerint katonai támaszpontokra viszik ezeket az embereket, ahol "attitűd kiigazításon" esnek át, és csak azt követően engedik őket szabadlábra, hogy aláírnak egy nyilatkozatot arról, hogy nem adnak hangot elégedetlenségüknek a továbbiakban.

Dalt írt a junta vezetője

Mindezek mellett a katonai kormány kampányba kezdett, hogy növelje támogatottságát. Újévi ajándékként a junta vezetője egy dalt írt "Because You Are Thailand" (Mert te vagy Thaiföld) címmel, amit kedden hoztak nyilvánosságra.

Ez Prajuth második - a társadalmi morál növelését szolgáló - próbálkozása mióta hatalomra került. Röviddel a puccsot követően már megajándékozta népét a "Returning Happiness to the People" (Visszaadni a boldogságot a népnek) című dallal, amit gyakran játszanak a kormány által ellenőrzött rádió és a televíziós csatornák.

Prajuth szerdai beszédében jelezte, hogy a katonai kormányzat ragaszkodik azokhoz a tervekhez, hogy 2017-ben választásokat tartsanak. "Másfél évünk van, ha 2016 januárjától 2017 júliusáig számolunk" - mondta a junta vezetője, aki hozzáfűzte, hogy nem ragaszkodik a hatalomhoz.