Zelma, Rajmund
7 °C
11 °C

Tornádó pusztított az Egyesült Államokban

2015.12.27. 07:56 Módosítva: 2015.12.27. 17:58

Újabb tornádó pusztított az Egyesült Államokban, ezúttal a déli Texas államban helyi idő szerint szombat délután: a forgószél legalább tizenegy ember életét oltotta ki, és összesen 600 épületet döntött romba vagy rongált meg, írja az MTI.

Az alabamai Birminghamben is tornádó pusztított, három ember életét kioltva
Az alabamai Birminghamben is tornádó pusztított, három ember életét kioltva
Fotó: Marvin Gentry

A helyi média híradásai szerint a tornádó Dallasban, illetve Farmersville és Garland városokban, valamint Collin megyében okozott károkat. Nem kizárt, hogy emberek vannak az összedőlt épületek romjai alatt.

A tornádó miatt egy órán át állt a forgalom a Dallas-Fort Wirth nemzetközi repülőtéren, amely az Egyesült Államok egyik legforgalmasabb légikikötője.

A korábbi híradások szerint az Egyesült Államok délkeleti részén Mississippi, Tennessee és Arkansas államban tomboló tornádók halálos áldozatainak a száma elérte a 18-at, és körülbelül hatvanan megsérültek. A meteorológiai szolgálat egy tucatnyi térségbeli szövetségi államra vonatkozóan adott ki riasztást tornádók keletkezésének veszélye miatt.

Az Egyesült Államok déli szövetségi államaiban szerda óta tombol ítéletidő, az infrastruktúrában keletkezett károk miatt a szentestét több ezren áram nélkül töltötték. A sérültek számairól nincsenek pontos adatok, de többtucatnyian lehetnek, és legalább 25 ezer ember maradt áram nélkül.

Az előrejelzések szerint a hétvégén folytatódik az ítéletidő az Egyesült Államok középső részén, a Sziklás-hegységben. Az ország déli részein - elsősorban Texasban, Oklahomában, Új-Mexikóban, Missouriben és Kansasban - pedig nagy viharok várhatóak, jelentős hóeséssel, jégesővel és helyenként áradásokkal kell számolni.