Dömötör
9 °C
18 °C
Index - In English In English Eng

Homoszexuális lehetett a kommunista Kína első miniszterelnöke

2015.12.29. 17:38
Homoszexuális lehetett Csou En-laj, a kommunista Kína első miniszterelnöke, annak ellenére, hogy hosszú ideig házasságban élt – állítja jövőre megjelenő könyvében egy hongkongi író, aki szerint Csou annak idején szerelmes volt egy nála két évvel fiatalabb fiú iskolatársába.

Tsoi Wing-mui a néhai miniszterelnök és felesége, Teng Jing-csao immár mindenki számára hozzáférhető leveleit és naplóit újraolvasva jutott arra, hogy a nagy tisztelet övezte kormányfő "valószínűleg" a saját neméhez vonzódott. Csou 1949 októberétől, a Kínai Népköztársaság megalakulásától 1976-ban bekövetkezett haláláig volt miniszterelnök, írja az MTI.

A szerző átolvasta azokat az 1998-ban, Csou születésének 100. évfordulója alkalmából kiadott könyveket, amelyek a néhai politikus nyilvános értekezéseit és beszédeit tartalmazzák, továbbá az 1912 és 1924 közötti időszakból való naplóit, leveleit, verseit, regényeit és egyéb írásait.

„Csou En-laj homoszexuális politikus volt, akit az a szerencsétlenség ért, hogy száz évvel korábban született” – írja Tsoi a Csou En-laj titkos szerelmi élete című, kínai nyelven írt könyvében. A szerző szerint Csou naplóinak valódi tartalma azért maradhatott felderítetlenül, mert a dokumentumokat tanulmányozó kínai írókban annak idején fel sem merült a homoszexualitás lehetőségének a gondolata.

Sosem volt szerelmes a feleségébe

Tsoi szerint Hongkongban az új évben megjelenő könyve várhatóan tiltólistára kerül Kínában, mivel a néhai vezetők, különösen a Csouhoz hasonló történelmi személyiségek magánéletének ilyesfajta boncolgatása tabunak számít az országban.

A könyv szerint Csout annak idején gyengéd szálak fűzték egy nála két évvel fiatalabb fiú iskolatársához, Li Fu-csinghoz; és naplójába azt írta, hogy egyetlen napot sem képes Li nélkül élni, akinek a társaságában a "bánat örömmé változik". Csou és Li 1917-től lakott közös hálóteremben, és elválaszthatatlanok voltak egymástól. Li 1960-ban halt meg.

Csou 1925-ben vette el Teng Jing-csaót, ám Tsoi könyve szerint soha nem volt szerelmes a feleségébe, és csupán névházasságban éltek. Az asszony, aki annak idején diákvezető, a párt aktivistája volt, 1992-ben halt meg.

Csou En-laj és Mao Ce-tung egykori hivatalos kínai életrajzírója, az 1993 óta az Egyesült Államokban élő, és azóta Csouról egy második életrajzot is megjelentető Kao Ven-csien megerősítette, hogy maga is tud a néhai miniszterelnök szexualitására vonatkozó találgatásokról, de – mint hozzátette – nehéz biztosra menni a kérdésben.