Mátyás
-6 °C
1 °C

A terrorveszély miatt Brüsszelben törölték a szilveszteri bulikat

2015.12.30. 20:34 Módosítva: 2015-12-30 20:38:08

Nem lesz sem tűzijáték, sem semmilyen városi ünnepség a belga fővárosban december 31-e éjjelén.

Brüsszel polgármestere szerdán bejelentette, a terrorfenyegetések miatt nem tartják meg a tervezett szilveszteri rendezvényeket. A Sky News szerint 50 ezer embert vártak a Place de Brouckere-i tűzijátékra.

Sajnos, a krízisközpont kockázatelemzése után arra kényszerültünk, hogy lemondjuk a tűzijátékot, és minden egyebet is, amit csütörtök éjszakára terveztünk, hogy egybegyűjtsük az embereket

- sajnálkozott Yvan Mayeur polgármester.

A polgármester döntése azért figyelemre méltó, mert novemberben a párizsi Bataclan elleni támadást követő időszakban nem fújták le a komolyabb tömegrendezvényeket sem. Megerősített biztonsági intézkedésekkel ugyan, de megtartották például a tízezreket megmozgató Belgium-Spanyolország meccset is.

Kedden a belga rendőrség letartoztatott két személyt, akiket azzal gyanúsítottak, hogy merényletre készültek az ünnepségek idején. Charles Michel miniszterelnök kedd este utalt is az összefüggésekre, amikor azt mondta, hogy olyan információkat kaptak, amelyek alapján le kellett fújni az ünnepségeket.

Madridban is csökkentik a tömeget

A madridi önkormányzat is korlátozta az éjféli rendezvény létszámát. A döntés értelmében biztonsági okokból a szokásosnál jóval kevesebben, 70 ezer helyett csupán 25 ezren ünnepelhetik a szilvesztert spanyol főváros főterén, a Puerta del Solon. A korlátozó intézkedések szerda este lépnek érvénybe.

Madridban minden évben tízezrek gyűlnek össze a téren, ahol közösen várják, hogy az egykori királyi postahivatal toronyórája elüsse az éjfélt, és a spanyol szokásoknak megfelelően, minden óraütésre egy-egy szőlőszemet bekapva biztosítsák a szerencséjüket az új esztendőre.Idén ezt azért tehetik meg az eddiginél kevesebben, mert a madridi önkormányzat a bárok és diszkók vendégeinek létszámára vonatkozó korlátozását kiterjesztette erre a szilveszteri szabadtéri programra is.