Nárcisz
7 °C
15 °C
Index - In English In English Eng

Erődben lőtték le az orosz turistát

2015.12.30. 10:53

Egy ember meghalt, 11 megsebesült, amikor ismeretlen fegyveresek egy turistacsoportra lőttek a dagesztáni Derbentben – írta a Ria Novosztyi. A kedd éjszakai akció azért is szokatlan, mert Dagesztán ugyan gyakori helyszíne a fegyveres támadásoknak – gyakoribb, mint Csecsen- vagy Ingusföld –, azok az akciók azonban elsősorban rendőrökre, a szövetségi erők katonáira, határőrökre irányulnak, nem pedig civilekre.

Igaz, a megtámadott csoportban két határőrként szolgáló személy is volt, egyikük volt az a 24 éves férfi, aki a halálos lövést kapta. Társa is a sebesültek között van – írta a Lifenews.ru. A turisták a Kaszpi-tenger partján fekvő, 2500 éves város erődítményéről nézték az éjszakai Derbentet, amikor az erdő felől – a feltételezések szerint egyszerre három pontról – eldördültek a lövések automata gépfegyverekből. A helyszínen ekkor húsz ember tartózkodott.

A sebesültek között két ember állapota súlyos – közölte az Oroszországhoz tartozó Dagesztán egészségügyi miniszere, Tanka Ibragimov.

A több mint 70 etnikumnak – köztük a hárommilliós lakosság 29 százalékát adó avaroknak, 17 százaléknyi darginnak és alig 3 százaléknyi orosznak – otthonta adó Dagesztán vezetése szerint olyan terrorista csoportról lehet szó, amely a kis maradéka azoknak a fegyvereseknek, akiket az elmúlt években a szövetségi erők már sikeresen likvidáltak.