Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Az oroszok a lelőtt vadászbombázó miatt követelőznek

2015.12.30. 16:43

Oroszország azt követeli Törökországtól, hogy tegyen intézkedéseket Alparslan Celik elfogásáért. A török férfit a szíriai-török határon lelőtt orosz vadászbombázó pilótájának meggyilkolásával vádolják az oroszok. 

"Követeljük a török hatóságoktól, hogy tegyenek haladéktalanul intézkedéseket Celik és társai elfogása és büntetőjogi felelősségre vonása érdekében" - olvasható a dokumentumban, amely szerint Celiket az orosz pilóta megölésével vádolják. Továbbá azzal is, hogy illegális fegyveres csoportok tagjaként harcban vett részt egy idegen államban. 

A Szu-24-es vadászbombázót török vadászgépek lőtték le november 24-én a szíriai-török határon. Orosz védelmi illetékesek szerint, a pilótának, Oleg Peskov alezredesnek sikerült katapultálnia a lelőtt gépből, de szíriai lázadók földet érés közben lelőtték. Navigátora túlélte a katapultálást, de egy orosz katona a mentési műveletek közben meghalt, írja az MTI. 

 Alparslan Celik, az egyik szíriai türkmén brigád parancsnokhelyettese a repülőgép lelövés után azt mondta az újságíróknak: "Mindkét pilótát holtan találtuk. Bajtársaink tüzet nyitottak, és a pilóták a levegőben haltak meg".