Robbantást terveztek Londonban, életfogytiglant kaptak

2015.12.30. 16:20

Életfogytiglani börtönt kapott az a házaspár, akik a 2005 júliusi londoni buszrobbantás tíz éves évfordulóján akartak látványos robbantásos merényletet végrehajtani.

A 25 éves Mohammed Rehmant, és feleségét, Sana Ahmed Khant szerdán bűnösnek találta az Old Bailey bíróság terrorakció tervezése miatt.

Az ítélet szerint a férfinek legkevesebb 27, a nőnek pedig 25 évet kell börtönben tölteni.

A nyomozók szerint Mohammed Rehmanot csak néhány nap választotta el attól, hogy hatalmas robbantást vigyen véghez egy londoni bevásárlóközpontban, amikor letartóztatták.

Rehman az Ebayen vásárolt nagy mennyiségű vegyszert az általa tervezett bombához. Az alapanyagokat a readingi családi házában halmozta fel. A vásárlásokat felesége pénzéből finanszírozta.

A férfi májusban Twitteren hirdette meg, hogy támadást tervez, és az olvasókat kérdezte arról, hogy mi legyen a célpont.

A bíróságon az is kiderült, hogy az iszlamista és ISIS-szimpatizáns Rehman titokban vette feleségül Khant, mert annak családja eltiltotta a szegény és iskolázatlan férfitől. A fiatal lány angoltanári egyetemi diplomával rendelkezett, amikor tavaly ő is intenzíven kezdett foglalkozni az iszlám tanításaival.

A magát Silent Bombernek, azaz Csendes Robbantónak nevező Rehmanra május végén csapott le a rendőrség. A férfi először tagadta, hogy terrorakciót tervezett volna, majd mégis robbantással fenyegetőzött, és dzsihádról beszélt a kommandósoknak.

A házkutatás során előkerült 10 kilónyi robbanóanyag, amelyet Rehman az internetről vett minták alapján már félig kész bombába épített össze.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport