Blanka, Bianka
9 °C
14 °C
Index - In English In English Eng

Szilveszteri terrorcselekményt hiúsítottak meg az USA-ban

2015.12.31. 21:05

Az amerikai Igazságügyi minisztérium szóvivője ma este jelentette be hogy elfogtak egy férfit a New York állambeli Rochersterben aki az IS, azaz Iszlám Állam nevében akart terrorcselekményt elkövetni egy drága New York-i étteremben. A 25 éves férfit, bizonyos Emanuel Lutchmant letartóztatták, és azzal vádolják, hogy az IS nevében akart erőszakos cselekményeket elkövetni, amiért akár húsz éves börtönbüntetést is kaphat.

A férfit az Iszlám Állam egy Európában élő tagja látta el utasításokkal. Ez a merénylet lett volna a belépőkártya számára az Iszlám Államba. A tervek szerint az étteremben egy bozótvágó késsel szabdalt volna össze annyi vendéget, amennyit csak tud. 

Az FBI már régóta megfigyelés alatt tartotta, a lehallgatott telefonbeszélgetései alapján egyértelmű volt szimpátiája az Iszlám Állam iránt. A lebuktatásához az kellett, hogy egyik barátja az FBI besúgója volt, így pontosan tudták, mire készül. 

Az FBI szerint Lutchmannak volt egy társa is, aki valójában a nyomozó irodának dolgozott, és akivel közösen vették meg a támadáshoz szükséges késeket, machetéket és símaszkokat.