Gusztáv
-7 °C
-1 °C

Fáklyaként lángolt egy dubaji luxushotel

2015.12.31. 19:21

A világ legmagasabb felhőkarcolója, a Burzs-Kalifa közelében álló, 300 méter magas, hatvan emelet magas, The Address nevű szállodában tűz ütött ki ma este, jelentették a hírügynökségek. A helyszínre kiérkező tűzoltókat eleinte az épületről lezuhanó, lángoló törmelékdarabok akadályozták a mentésben. Egyelőre nem tudni, mi okozta a tüzet. Éjfélkor a közeli Burzs-Kalifából lőtték volna fel az újévet köszönő, nagyszabású tűzijáték rakétáit, összesen 1,6 tonnányit. Információink szerint a helyi hatóságok nem tartanak attól, hogy a tűz továbbterjedne, így a tűzijátékot a menetrendnek megfelelően megtartják.   

Ön ott volt? Látta? Írjon nekünk az ugyelet@mail.index.hu-ra!

A CNN szerint a tűz a 20. emeleten tört ki és terjed át a többi emeletre. Megszólaltattak egy helyi nőt is, aki családjával helyi idő szerint fél 10-kor (egy órával ezelőtt) vacsorázott a szálloda egyik éttermében, amikor lángnyelvekre lett figyelmes, és azonnal elhagyta az épületet. A szálloda személyzete nem esett pánikba és a vendégeket terelte ki a hotelből, "gyorsan, határozottan, de nem kapkodva." 

Más szemtanúk szerint a tűz villámgyorsan terjedt, és a 20. emelet után öt perc alatt már a 63.-ig terjedt. "Mint egy fáklya, úgy lángol az épület" - írta egy felhasználó a Twitteren. Szintén a Twitteren jelent meg a helyi katasztrófavédelem hivatalos bejelentése, miszerint a szállodából mindenkit kimenekítettek, a tűz oltása menetrendszerűen folyik. A CBS News szerint 14 személyt kisebb sérülésekkel szállítottak kórházba, de súlyos sérültekről nem érkezett jelentés. Később a hírügynökségek arról számoltak be, hogy a tűzvésznek egy halálos áldozata is van, amit reggelre cáfoltak: egy férfi infarktust kapott, de túlélte.

Az m1 Híradójának egy szállodában tartózkodó magyar szemtanú azt nyilatkozta, hogy éppen vacsorázni készült a párjával, amikor észrevették, hogy kigyulladt a felettük lévő szoba. A szél miatt felfelé és lefelé is gyorsan terjedt a tűz, de ahogy látta, a szállodát profi módon ürítették ki, és a tűzoltóság is hatalmas erőkkel vonult ki.

A tüzet magyar idő szerint este kilence szinte teljesen sikerült megfékezni. 

A város felett vastag, fekete füstfelhő gomolyog:

CXkzs9IWEAASsAu.jpg-large

Már videón is látható a lángoló épület:

Lángoló dubaji luxushotel

Élőben itt lehet követni az eseményeket:

Nem ez az első ilyen tűzeset Dubajban. Idén februárban a Marina Torch (Kikötői Fáklya) elnevezésű, 336 méter magas lakóház kapott lángra, máig ismeretlen okból. Az oltás több órán át folyt, de sikerült eloltani a tüzet. A tűzoltók munkáját akkor az erős szél nehezítette. A tűz megfékezésén 12 tűzoltóautó legénysége dolgozott. A felhőkarcoló több ezer lakóját kellett biztonságba helyezni, többen közülük azonban füstmérgezést szenvedtek kimenekítésük közben.

Ha bármikor ilyen helyzetbe kerülne, fogadja meg az itt olvasható tanácsokat!