Gábor, Karina, Ders
-3 °C
7 °C

Gyerekre támadt egy cápa a térdig érő vízben

2016.01.05. 13:15
Térdig érő vízben támadott meg egy tizenegy éves fiút egy feketeúszójú szirticápa Ausztrália keleti partjainál - közölte Queensland szövetségi állam mentőegységeinek egyik tagja kedden.

A cápa a pancsoló fiú jobb lábszárát kapta el a Nagy Korallzátony közelében található Heron szigetének strandján. A gyereket apja húzta ki a vízből, és azonnal az egyik helyi kórházba szállították. A mentőcsapatok szerint a fiú sérülései súlyosak, de nem életveszélyesek.

A feketeúszójú szirticápák átlagos hosszúsága egy méter körül van, de egyes példányok elérhetik a két métert is. Halakkal, rákokkal, fejlábúakkal és puhatestűekkel táplálkoznak, kedvelt élőhelyeik a szubtrópusi korallzátonyok.

Ez gyors egymásutánban a második támadás a környéken: szombaton egy dárdával halászó, 31 éves férfit sebesített meg egy becslései szerint háromméteres cápa, amelyet sikerült elűznie. Ezekben a napokban hemzsegnek a cápák az ausztrál partoknál, a szomszédos Új-Dél-Wales szövetségi államban, Sydneytől délre több strand már napok óta zárva tart a cápaveszély miatt.

Új-Dél-Wales partjainál tavaly 14 - köztük egy halálos - cápatámadás történt, míg egy évvel korábban csak egyetlen, Queenslandben négy esetről tudnak a 2014. évi hárommal szemben. Országosan 22 cápatámadást észleltek tavaly Ausztráliában.

A támadások számának növekedését azzal hozzák összefüggésbe, hogy egyre többen űzik a vízi sportok valamely ágát az ausztrál partok mentén. Új-Dél-Wales szövetségi állam vezetői a megsokszorozódott támadások miatt tavaly megelőző lépéseket tettek, úgymint a cápák mozgását figyelő drónok bevetése, illetve szonártechnológiával ellátott bóják kihelyezése, jelentette az MTI.