Auguszta
-3 °C
2 °C

Fico: Meg kell akadályozni, hogy egységes muszlim közösség legyen Szlovákiában

2016.01.07. 22:05 Módosítva: 2016-01-07 23:16:45
A szlovák kormányfő bejelentette, hogy a kölni tömeges molesztálás miatt változtat a kormánya menekültpolitikáján. A Szlovákiában élő muszlimok pedig azt szeretnék, ha az iszlámot nem azonosítanák az erőszakkal.

Nem akarjuk, hogy Szlovákiában is olyasmi történjen, mint Németországban, nem akarjuk, hogy valaki nyilvános helyen molesztálja asszonyainkat

- mondta Robert Fico szlovák miniszterelnök a Kölnben és más német városokban történt tömeges molesztálásokkal kapcsolatban. Fico szerint egyszerű a védekezés képlete: meg kell akadályozni az egységes muszlim közösség létrejöttét Szlovákiában, írta az MTI. 

A szlovák kormányfő a történtek után két alapvető változást tervez:

  • Egyik az, hogy mostantól a migránsválság kezelésére Pozsony által szánt anyagi segítséget kizárólag a schengeni határok védelmére kívánják fordítani: "Adunk pénzt, de nem akarjuk, hogy az élelmiszeralapokba érkezzen, hanem azt, hogy a Schengen védelmét ellátó, biztonsági struktúrákra fordítsák".
  • Pozsony a jövőben már nem csak a bevándorlók újraelosztását célzó ideiglenes és tartós kvótákat utasítja majd el, hanem minden olyan döntéstől - köztük az önkéntes alapú befogadástól - is elzárkózik, amely egységes muszlim közösség létrejöttéhez vezetne Szlovákiában: "Ez az egyedüli út, a (biztonsági) kockázatok kiküszöbölésére".

Szlovák muszlim közösség: Ne hozzák összefüggésbe az erőszakot az iszlámmal

Fico szavaira közleményben reagált a Szlovákiai Iszlám Alapítvány nevű szervezet. Egyebek mellett rámutat: aggodalommal töltik el a németországi történések. A szervezet ugyanakkor elutasítja, hogy az iszlámot vagy a szlovákiai muszlim közösséget bárki is közvetett vagy közvetlen összefüggésbe hozza a terrorizmussal vagy a szexuális erőszakkal. "Félő, hogy a jelenlegi össztársadalmi hangulat veszélybe sodorhatja családjainkat, főként a nőket és a gyerekeket" - olvasható a közleményben.

Szlovákiában alacsony a muszlim közösség aránya a társadalom egészéhez képest, még a régió országaihoz mérten is. Szlovákiában 5,5 millió ember él, ebből 3-4 ezer a muszlim hívő ember, akik javarészt a volt Jugoszláviából és utódállamaiból települtek be.