Benedek
-4 °C
5 °C

Letartóztattak két irakit terrorizmus miatt Amerikában

2016.01.08. 08:06 Módosítva: 2016-01-08 08:41:13

Letartóztattak két Iraki származású palesztint az Egyesült Államokban és terrorista cselekmény alapos gyanúja miatt vádat emeltek ellenük, írja az MTI. Az FBI bejelentése szerint a letartóztatások között nincs összefüggés annak ellenére, hogy mindkét férfi Irakban született palesztin, aki Amerikában él menekültként.

Mindkettőjüket azzal vádolják, hogy hazudtak a hatóságoknak terrorista szervezetekhez fűződő feltételezett kapcsolataikról. A Houstonban élő, 24 éves Omár Farádzs Szajed Al-Hardánt azzal vádolják, hogy támogatást akart eljuttatni az Iszlám Állam nevű terrorszervezethez, a 23 éves sacramentói Mohammed Júnisz Al-Dzsajáb ellen pedig az a vád, hogy a nemzetközi terrorizmussal kapcsolatban hamis nyilatkozatot tett.

Al-Hardan 2009 novemberében, iraki menekültként érkezett az Egyesült Államokba, és 2011 nyarán kapta meg az állandó tartózkodási engedélyt. A vádpontok között - az Iszlám Állam támogatása mellett - állampolgárság jogtalan megszerzése és hamis nyilatkozat szerepel. A férfi ugyanis az állampolgársági kérelem kitöltésekor valótlant állított, és elhallgatta a dzsihadistákhoz fűződő kapcsolatait. Ha bűnösnek találják, akár húsz évig tartó börtönbüntetést is kiszabhatnak rá.

A másik fiatal férfi, Al-Dzsajáb, 2011 októbere óta tartózkodik az Egyesült Államokban, 2012-ben és 2013-ban arról írt az egyik közösségimédia-fiókjában, Szíriába tervez utazni, hogy a dzsihadisták oldalán harcoljon. Aztán 2013-ban Chicagóból Törökországba, majd onnan Szíriába utazott. 2014 januárjában pedig már állítólag arról írt a közösségi oldalon, hogy Szíriában különböző terrorista csoportokkal, köztük az Anszár al-Iszlám nevű terrorszervezet soraiban harcol. Ugyanakkor nem volt és nincs jele annak, hogy Al-Dzsajáb egyesült államokbeli merényletek előkészítésében vett volna részt.