Teréz
10 °C
24 °C
Index - In English In English Eng

Eredmények

Karácsony Gergely

Ellenzéki Összefogás
50.86% (353593 szavazat)

Tarlós István

FIDESZ-KDNP
44.1% (306608 szavazat)

Svédországban elhallgatták a tavalyi tömeges szexuális zaklatást

2016.01.11. 18:11

Svédországban vizsgálat indult, miután tavaly augusztusban, a "We are Sthlm" zenei fesztiválon nagy számban és csoportosan támadtak meg és szexuálisan zaklattak nőket, írja az MTI. Belső használatra szánt rendőrségi jelentésekhez jutott hozzá az egyik legnagyobb újság, a Dagens Nyheter, és a hétfői számában nyilvánosságra hozta ezeket.

11895304 859798140740847 6770621498732740415 o
Fotó: We Are Sthlm / Facebook

Az ügy azután került nyilvánosságra, hogy hangos felzúdulást keltett, hogy a németországi Köln rendőrsége lassan tette közzé, mekkora mértéket öltöttek a szilveszter éjszaka a városban nőket ért szexuális támadások. 

Kiderült, hogy mintegy 50 gyanúsított hajtott végre szervezett támadásokat a szórakozó tizenéves, vagy még fiatalabb lányok ellen. A támadások általában kimerültek "dörgölőzésben és fogdosásban".

A rendőrség a fesztivál öt napja alatt több száz különféle rendbontót zárt ki a szórakozók közül, és tizenöt esetben feljelentés is született, de a lap szerint a vádemelés végül elmaradt. Az elkövetők többségükben bevándorló fiatalok voltak, és a rendőrség elhallgatta ezeket az eseteket.

Stefan Löfven svéd miniszterelnök felháborodott hangvételű nyilatkozatban reagált a hírre, és az áldozatul esett lányok kettős elárulásáról beszélt.

Dühös vagyok, mert ezek a fiatalok nem mehettek el a fesztiválra megszégyenítés nélkül. Ez komoly gond az érintettek és az ország számára is. Egy tapodtat sem hátrálhatunk meg, és nem nézhetünk félre.... Először azzal árulták el őket, hogy nem úgy kezelték az ügyet, ahogy azt megkívánnánk. Másodszor azzal, hogy a rendőrség nem adott tájékoztatást erről a problémáról

- mondta.

A helyi rendőrség a fesztivál után azt hangsúlyozta egy nyilatkozatban, hogy viszonylag kevés bűncselekmény történt a résztvevők számához viszonyítva, de a zaklatásról nem tett említést. Hétfőn egy rendőrségi szóvivő elismerte, hogy ilyen incidensek történtek, és sajnálkozását fejezte ki a tájékoztatás elmaradása miatt. Az országos rendőrfőkapitány alapos vizsgálatot ígért.