Meghalt Orwell Állatfarmjának orosz ellenzéki folytatója

2016.01.13. 13:09
6081449

Holtan találták lakásában a Kreml-kritikus Vlagyimir Pribilovszkijt. A hatvanéves politológus az egyik szerzője volt a Putyin és a KGB hatalmáról szóló könyvnek, amely az Egyesült Államokban, három éve pedig Oroszországban is megjelent. Haдálának okát egyelőre nem közölték, a család szerint erre csak a boncolás után kerül sor – írta az RBK.

A Lomonoszov Egyetemen történészként végzett Pribilovszkij a '70 évek végétől volt aktív tagja a szovjet demokratikus ellenzéknek, a KGB látóterében nem volt könnyű dolga a peresztrojka idején sem: 1987-től egy építkezésen volt éjjeliőr, miután múzeumi idegenvezetői állásából elbocsátották, mert szamizdatokat szerkesztett.

Alapító tagja volt a magát később elemző intézetté kinőtt, lapként indult Panorámának, később pedig létrehozta az Antikompromat.org oldalt, amely életrajzi adatokat, összefüggéseket közölt az új orosz politikai elit tagjairól.

Az oldal miatt 2007-ben házkutatást is tartottak Pribilovszkijnál, az állítólag államtitkokat kiszivárogtató oldalt 2009-ben be is záratták.

Az újságíró-jogvédő nem idegenkedett a politikai trollkodástól sem, 1993-ban például a Sörkedvelők Pártja színeiben indult a parlamenti választásokon, de sem a párt, sem ő nem nyert mandátumot.

Vlagyimir Pribilovszkij
Vlagyimir Pribilovszkij
Fotó: mk.ru / Wikipedia

2013-tól két éven át külön rovata volt a neves Kommerszant-Vlaszty hetilapban, Elbocsátások és kinevezések címmel.

Pribilovszkij a 90-es évek második felében megírta Geroge Orwell Állatfarmjának folytatását, amelyben a disznók óvatlanul az "emberarcú disznóságot" hirdető Macit választották meg – Miska utalás Mihailra, tehát Gorbacsovra – de ez végül a disznók korábbi hatalmának végét hozta, bár amennyire lehetett, átmentették magukat az új rendbe. A vezető ezután a halszemű Menyét lett. Az írás még Borisz Jelcin elnöki hatalma idején született, így nem Putyinról szól.

Ebben a cikkben a téma érzékenysége miatt nem tartjuk etikusnak reklámok elhelyezését.
Részletes tájékoztatást az Indamedia Csoport márkabiztonsági nyilatkozatában talál.

Indamedia Csoport