Oroszokat vettek őrizetbe az isztambuli robbantással kapcsolatban

2016.01.13. 09:05 Módosítva: 2016.01.13. 15:27
A keddi isztambuli merénylettel kapcsolatban őrizetbe vettek szerdán három oroszt, és egy meg nem nevezett nemzetiségű embert, közölte a török kormány. Kedden a merénylet elkövetésével egy 28 éves szír államplgárt neveztek meg, akinek kapcsolatai vannak az Iszlám Állammal. Szerdán 10-re emelkedett a német halálos áldozatok száma.

Három orosz állampolgárt vettek őrizetbe szerdán Törökországban a keddi isztambuli merénylettel összefüggésben.

Az oroszok már körözést adtak ki ellenük

Alekszandr Tolsztopjatyenko, Oroszország antalyai főkonzulja a TASZSZ orosz hírügynökségnek nyilatkozva megerősítette a hírt, hozzátéve, hogy az őrizetbe vétel okának tisztázása folyamatban van. A RIA-Novosztyi orosz hírügynökség szerint a három orosz állampolgárt azzal gyanúsítják, hogy az Iszlám Állam terrorszervezettel állnak kapcsolatban.

Török hírügynökségi jelentések szerint a terrorelhárítók ütöttek rajta szerdán az Iszlám Állam feltételezett fegyveresein, ekkor vették őrizetbe az oroszokat, akik a gyanú szerint kapcsolatot tartottak a konfliktusövezetekben harcoló dzsihadistákkal, és logisztikai támogatást nyújtottak a terrorszervezetnek. A Dogan jelentése szerint a hatóságok dokumentumokat és adathordozókat is lefoglaltak.

Az illetékes orosz hatóságok egy alkalmazottja szerint Moszkvának mind a három személlyel összefüggésben információi vannak arról, hogy tagjai külföldi terrorista szervezeteknek vagy kapcsolatban állnak ilyennel. Az orosz hatóságok ellenük korábban oroszországi, illetve nemzetközi körözést adtak ki.

Szerdán napközben a török belügyminiszter közölte, hogy további egy embert őrizetbe vettek a török hatóságok a merénylettel kapcsolatban, azonban sem a korát, sem a nemzetiségét, sem pedig az őrizetbe vétel pontos okát nem árulta el.

A merényletért több mint 24 óra elteltével senki nem vállalta a felelősséget.

Törökországban tavaly januárban már volt olyan robbantásos merénylet, amelyet orosz állampolgár követett el. A dagesztáni Gyiana Ramazova öngyilkos merényletet hajtott végre egy isztambuli rendőrőrs ellen. Az akcióban egy rendőr meghalt, hatan megsebesültek.

A németek szerint nem őket támadták célzottan

Kedden öngyilkos merénylő robbantotta fel magát az Isztambul történelmi belvárosában található Sultanahmet téren. A támadásért Törökország az Iszlám Államot tette felelőssé. A hivatalos adatok szerint a robbantásban tíz ember, köztük nyolc német és egy perui állampolgár meghalt, tizenöten pedig megsebesültek. Az elkövető az Iszlám Állam 28 éves tagja volt, Szíriából érkezett Törökországba.

Szerdai török hivatalos közlések szerint azonban nem 15, hanem csak 11 sérült meg: 9 német, 1 perui és egy 1 norvég. Két embernek súlyos az állapota. A német külügy szerdán közölte, hogy 8-ról 10-re emelkedett a merénylet német halálos áldozatainak a száma, és további 10 német állampolgárt kórházban ápolnak. (A török és a német nyilatkozatok ellentmondanak egymásnak.)

A német belügyminiszter szerint egyelőre nincs jele annak, hogy a merénylet összefüggene a terrorizmus elleni német szerepvállalással, sem pedig annak, hogy a robbantás kifejezetten német állampolgárokat célzott volna. A német és a török hatóságok ugyanakkor szorosan együttműködnek a nyomozás során.

A német Luftwaffe (légierő) felajánlotta a kórházrepülőgépét a súlyos sérültek és az elhunytak hazaszállítására. A tárca azt is mérlegeli, hogy szükség esetén a kormányzat számára fenntartott repülőgépek igénybe vételével szállítanak hozzátartozókat Isztambulba, és pszichológiai tanácsadást, támogatást is szerveznek nekik.