Busszal küldték Merkel irodájához a menekülteket

2016.01.14. 17:16

A bajorországi Landshutból busszal küldtek Angela Merkel berlini irodájához ötvenegy menekültet csütörtök délelőtt, mert már nem tudnak több embert fogadni a környéken.

A buszoztatást megszervező Peter Dreier szerint 1,1 millió menekült érkezett az utóbbi időben a körzetbe. A helyiek azt mondták az N24 adónak, hogy ők is szeretnék, ha integrálni tudnák az érkezőket, de újabb milliós hullámmal már nem tudnak megbirkózni.

Dreier elmondta, hogy hatvanhat menekülteket ellátó létesítményt üzemeltetnek, de nem ha nem építenek újabb épületeket, akkor gond lehet a megfelelő ellátásukkal, elszállásolásukkal a jövőben, ha továbbra is ilyen mennyiségben érkeznek. Szerinte a szövetségi kormány nem hajlandó megérteni a települési önkormányzatok gondjait a menekültek elhelyezésével kapcsolatban.

A buszon harmincegyen voltak, leginkább szírek, és önként vállalták az utazást – írta az MTI. 

A ZDF országos közszolgálati televízió és az n-tv hírtelevízió egyaránt arról számolt be, hogy a menekülteket nem tájékoztatták előre pontosan arról, hogy mi vár rájuk a fővárosban. Az n-tv szerint egyeseket azzal az ígérettel vettek rá az utazásra, hogy Berlinben majd lakást kapnak.

A jobboldali Freie Wähler (Szabad Választók) színeiben politizáló Peter Dreier elmondta, hogy saját költségén fogja elszállásolni a tiltakozásként a kancellária elé buszoztatott menekülteket. A berlini városvezetés emberhez méltó körülményeket ígért ugyan a fővárosba érkezett szíriai menekülteknek, ennek ellenére alacsony színvonalú „szükség-szükségszállást” ajánlott fel, ami helyett Dreier inkább egy panziót keres nekik.

Dreier már októberben megígérte, hogy ha egymilliónál több menekült érkezik az országba, akkor az ő járására eső 1800 menekültön felüli csoportokat Berlinbe fogja szállítani. A politikus szerint korlátozni kell az emberáradatot, és a kormánynak lakásépítési programmal kell segítenie az önkormányzatokat a menekültek elhelyezésében.