Auguszta
-3 °C
2 °C

A kormánynak is sok volt a Soros-könyvek égetése

2016.01.14. 14:13

Elégettek több Soros György alapítványa által kiadott könyvet az oroszországi Vorkutában. Komiföld oktatási és ifjúsági minisztériuma azután tartott könyvégetést, miután átnézték a helyi bányászati szakközépiskola könyvtárát, írja a Kommerszant orosz portál.

Az intézmény könyvtárosa arról számolt be, hogy 53 példányt égettek el, amelyek a humanitárius oktatás megújításáról szóltak. Ezeket elavult műveknek nevezték – állítja a Barents Observer az orosz 7x7 oldalra hivatkozva.

A Novaja Gazeta úgy tudja, több más helyi könyvtárból is eltüntették a Soros-alapítvány által kiadott könyveket, összesen több, mint ötszázat. Többek között „A humanitárius oktatás megújítása Oroszországban” címűt. A likvidálásra állítólag az Északnyugati Szövetségi Körzet elnöki megbízottja adott utasítást. 

A lapnak nyilatkozó könyvtáros szerint ezek a munkák raktáron voltak, a diákok nem is használták őket, az égetéses megsemmisítés pedig szokásos eljárás.

Egyébként nem csak Soros könyvei jártak így. Máglyára kerültek könyvek

  • a logikáról,
  • a francia szürrealizmusról,
  • bűnüldözési szakirodalomról.

Ehhez képest csütörtökön az orosz kulturális miniszter elfogadhatatlannak nevezte a könyvek elégetését. 

Maga most viccel?

– reagált Vlagyimir Megyinszkij arra az újságírói kérdésre, hogy miniszterként nem ő adott-e utasítást az ideológiailag káros könyvek megsemmisítésére. Megyinszkij szerint „a könyvégetés annyira rossz üzenetet hordoz és annyira kellemetlen történelmi asszociációkat idéz fel, hogy egyszerűen megengedhetetlen” – idézte a minisztert a Newsru.com. Szerinte a történteket alaposan ki kell vizsgálni.

Az Orosz Államügyészi Hivatal tavaly novemberben Soros György két alapítványának működését is felfüggesztette. Az Open Society Foundations-t (OSF) és az Open Society Institute-ot (OSI) azzal az indokkal tiltották be, hogy a külföldről finanszírozott szervezetek nem kívánatosak az orosz állam számára, illetve fenyegetést jelentenek az ország biztonságára, emlékeztet a CNBC.