Törökország bosszút áll az Iszlám Államon az isztambuli merénylet miatt

2016.01.14. 08:36 Módosítva: 2016.01.14. 14:43

A keddi isztambuli merénylet megtorlásaként Törökország tüzérségi csapásokat mért az Iszlám Állam iraki és szíriai állásaira, Davutoglu kormányfő szerint mintegy 200 dzsihadista fegyverest öltek meg. Mint mondta, az akciók addig tartanak majd, amíg az IS el nem hagyja a Törökországgal szomszédos határvidéket. Ha szükséges szárazföldön és a levegőből is támadni fogják az állásaikat.

Menekültként regisztrálták a merénylőt

A keddi, 10 német turista halálát okozó isztambuli merénylet elkövetőjét január 5-én menekültként regisztrálták Törökországban, írja a Hvg.hu a német Focus Online-ra hivatkozva. A 28 éves Nabil Fadli a regisztrációjakor ujjlenyomatot is adott, így sikerült gyorsan azonosítaniuk a hatóságoknak a merénylet elkövetése után. Fadli négy társával érkezett, őket még keresi a török rendőrség.

Az Al-Hayat című arab lap a szaúdi belügyminisztériumot idézve azt írja, hogy Fadli szír állampolgár volt, ugyanakkor Szaúd-Arábiában született, családjával együtt 8 évesen, 1996-ban hagyta el az országot. 

A török hatóságok szerint Fadlinak kapcsolatai voltak az Iszlám Állammal, így a dzsihadista szervezetet nevezték meg a merénylet felelőseként, ugyanakkor az Iszlám Állam azóta sem vállalta magára.

Már hét ember van őrizetben

A török hatóságok emellett szerdán őrizetbe vettek három orosz állampolgárt is, akiket összefüggésbe hoztak a merénylettel. Állításuk szerint a terrorelhárítók ütöttek rajta szerdán az Iszlám Állam feltételezett fegyveresein, ekkor vették őrizetbe az oroszokat, akik a gyanú szerint kapcsolatot tartottak a konfliktusövezetekben harcoló dzsihadistákkal, és logisztikai támogatást nyújtottak a terrorszervezetnek.

A török belügyminiszter csütörtöki közlése szerint a merénylettel kapcsolatban további két újabb gyanúsítottat vettek őrizetbe, ezzel az őrizetbe vettek száma hétre emelkedett.

Ahogy azt elemző cikkünkben megírtuk, fél éven belül a keddi már a harmadik súlyos robbantási merénylet volt Törökországban.