Klaudia
-4 °C
2 °C

Ausztria napi 11 ezer menekültre készül

2016.01.18. 20:13 Módosítva: 2016-01-18 20:29:05

Szerdától működik Ausztria déli részén, Spielfeld településnél lévő határirányítási rendszer, a tervek szerint mintegy ötszáz katonát is vezényelnek a térségbe - erősítette meg a médiaértesüléseket az osztrák belügyminisztérium az MTI híradása szerint.

A januári, napi 12 órás tesztidőszak után, februártól 24 órában, teljes felszereltséggel működik az átléptetés. Kezdetben napi hatezer, később akár napi 11 ezer menekült rendezett beléptetését intézhetik az átkelőnél. Az új határirányítási rendszer során a menekülteket regisztrálják, és nemcsak a személyazonosságukat, hanem a csomagjaikat is ellenőrzik.

A tervek szerint a spielfeldi átkelő lesz az egyetlen olyan ausztriai határpont, amelyen menekültek haladhatnak át. A Kronen Zeitung című osztrák lap értesülése szerint a határátkelőnél őrzött gyűjtőközpontot is létesítettek, ahova a Marokkóból, Algériából és Tunéziából érkező gazdasági bevándorlókat terelik. Őket nagyobb csoportokban Szlovéniába küldik majd vissza. A spielfeldi határátkelőnél lévő 3,7 kilométer hosszú kerítés is épül.

A tervek szerint a migránsok haladását terelőkordonok irányítják Spielfeldnél, családok, illetve nemek szerint osztják szét őket. A beutazási ellenőrzés után majd vagy visszafordítják vagy ellátják és továbbutaztatják a migránsokat egy ausztriai befogadóállomásra.

A stájerországi Spielfeldbe január 6. óta nem érkeztek migránsok. A Szlovéniából érkező menekülteket jelenleg a karintiai szakaszhoz irányítják és itt engedik be Ausztriába.