Gyöngyi
9 °C
25 °C
Index - In English In English Eng

Érik a német határok lezárása

2016.01.19. 14:36 Módosítva: 2016.01.19. 16:56
Merkel egyik minisztere nyíltan szembe ment a kancellár menekültpolitikájával. A kormánypárti frakció egyharmada levélben kérte, hogy a tavaly Magyarországról érkező menekültek beengedésével hagyjanak fel, és térjenek vissza a jogszabályok szigorú alkalmazásához.

Nyíltan szembefordult Angela Merkel menekültpolitikájával a német kancellár kormányának egyik minisztere: Alexander Dobrindt egy keddi interjúban kijelentette, hogy elkerülhetetlen a német határ lezárása a menekültek előtt.

A bajor Keresztényszociális Unió (CSU) politikusa kétségbe vonta a Merkel-féle menekültpolitika alaptételét, miszerint a határ lezárása veszélybe sodorná az Európai Uniót. A közlekedési és digitális infrastruktúráért felelős miniszter azt mondta, hogy ez a tétel "főleg megfordítva igaz: a határ lezárásának elmaradása, a csak így tovább politikája térdre kényszerítené Európát".

A szövetségi kormány tagjai közül eddig senki nem szállt szembe nyíltan a kancellárral a menekültválsággal kapcsolatban. Alexander Dobrindt viszont rögtön frontális támadást intézett Angela Merkel ellen, kijelentette, hogy "barátságos arcot mutatni nem elég", és a kancellárnak "világos jelzést kell adnia a világnak arról, hogy nem jöhet Németországba mindenki, aki jobb életet szeretne".

Nem ő volt az egyetlen, aki nyíltan szembefordult a kancellárral. Az Angela Merkel vezette jobboldali CDU és a bajor testvérpárt, a CSU közös parlamenti frakciójából nagyjából százan sürgetnek azonnali irányváltást a kormány menekültpolitikájában.

A változást követelő CDU-s és CSU-s politikusok kedden eljuttattak egy levelet a kancellárnak, amelyben a kiszivárogtatott dokumentum szerint hangsúlyozzák, hogy szakítani kell a tavaly szeptemberben a Magyarországról elindult menekültek beengedéséről hozott döntés révén kialakult gyakorlattal, és vissza kell térni a jogszabályok szigorú alkalmazásához, írta az MTI.

A levelet nagyjából ötvenen írták alá, köztük hárman a CSU-tól. Ehhez azonban hozzá lehet számolni a CSU összes képviselőjét, hiszen a bajorok álláspontja régóta ismert: azonnali irányváltást sürgetnek - mondták a tiltakozó akció szervezői a hírportálok beszámolói szerint.

Nehéz napokat él Angela Merkel. Eléggé megváltozott a közhangulat Németországban a szilveszterkor nők ellen elkövetett szexuális zaklatások és rablások óta. Legalábbis ez derült ki  a ZDF országos közszolgálati televízió által közölt múlt heti felmérésből, amely szerint a németek többsége már azt gondolja, hogy az ország nem tud megbirkózni a menekültek nagy számával. Angela Merkel kancellár népszerűsége és menekültpolitikájának támogatottsága ezért nagymértékben csökkent.