Emőke
-4 °C
9 °C

Szerbia magára borítja a menekültválságot

2016.01.20. 15:26 Módosítva: 2016-01-20 15:38:40

Aleksandar Vulin szerb szociális ügyi miniszterre hivatkozva a Tanjug azt jelentette, hogy Szerbia szerdától csak azokat a menekülteket engedi tovább, akik Ausztriában vagy Németországban kérnek menedékjogot. Vulin szerint azok, akik máshová szeretnének jutni, vagy máshol kérnének menedéket, szerdától sem Horvátországon, sem Szlovénián nem haladhatnak át, ezért a szerb kormánynak is hasonló intézkedést kellett hoznia. A macedón–szerb határon a regisztrációkor minden migránsnak meg kell adnia ezentúl a kívánt célországot is – eddig ilyen feltétel nem volt.

Ahogy azt kedden összefoglaló cikkünkben megírtuk, a jelek már korábban is arra mutattak, hogy a Balkánra omolhat a menekültválság. Ausztria ugyanis a múlt héten bejelentette, hogy ideiglenesen felmondhatja Schengent, továbbá csak azokat a menekülteket engedi be a szlovén–osztrák határon, akik Ausztriában akarnak menedékkérelmet benyújtani, vagy akiket Németország biztosan nem utasít vissza mint gazdasági menekülteket. Azokat nem engedik át a határon, akik Svédországba vagy más európai országba akarnak eljutni (Svédország már novemberben bejelentette, hogy nem tud több menekültet fogadni.)

Mindez azzal jár, hogy azok a menekültek, akik nem Ausztriába vagy Németországba készülnek, a Balkánon ragadhatnak, azokkal a tömegekkel együtt, akiket gazdasági bevándorlónak minősítenek – tehát nem háborús övezetből, Szíriából, Irakból vagy Afganisztánból érkeztek.

A szerb bejelentéssel egy időben Ausztria közölte, hogy a szövetségi kormány a tartományokkal egyeztetve úgy döntött, hogy Ausztria 2019-ig legfeljebb 127 500 menekültet fogad be. Ez drasztikus csökkenés ahhoz képest, hogy Ausztriában tavaly 90 ezer menedékkérelmet adtak be.