Ágnes
-1 °C
2 °C

Már három halálos áldozata van az évszázad amerikai hóviharának

K  AP20160122083
2016.01.22. 18:56 Módosítva: 2016-01-23 01:50:48

Soha nem látott hóvihar csapott le az Egyesült Államokra, és már halálos áldozatokat is követelt. Százezrek fagyoskodnak áram nélkül, az északi városokban áradásokra, délen tornádókra számítanak. Két NBA-meccs már biztosan elmarad.

Az NBC News szerint Virginiában meghalt egy ember a viharban, de a tennessee-i Knox megyében és Kentuckyban is volt halálos áldozata az ítéletidőnek. 70 ezren áram nélkül maradtak Észak-Karolinában, Dél-Karolinában, Kentuckyban és Nyugat-Virginiában. Többszáz baleset történt az utakon, ezért a hatóságok mindenkit arra kérnek, hogy ne induljanak útnak az ítéletidőben, mindenki maradjon otthon és zárkózzon be.

Az államok keleti részén bezártak az iskolák, közintézmények, vasárnapig a metróközlekedést is leállították. Az emberek megrohanták a boltokat, és szinte üresen álló polcokról, hűtőkről érkeztek képek már csütörtök este.

Figyelmeztető nyilatkozatot adott ki New York és Washington polgármestere is, a washingtoni polgármester-asszony, Muriel Bowser pedig ismételten bocsánatot kért a város lakóitól, amiért szerdán este az alig másfél centiméteres hó és jegesedés miatt káosz alakult ki a fővárosban, írja az MTI. Az előrejelzések szerint a viharok áradásokkal járnak majd együtt Delaware és New Jersey államokban. Ezzel egyidejűleg délen, a Mexikói-öböl partján fekvő szövetségi államokban tornádókat jeleztek.

Tennessee, Pennsylvania, Maryland, Virginia és Észak-Karolina államokban is szükségállapotot hirdettek az Egyesült Államok keleti partvidéke felé közelgő vihar miatt. Több légitársaság is járatokat törölt, pénteken több mint 2700-at és szombaton várhatóan közel 3000-et. Ezzel párhuzamosan koncerteket, tömegrendezvényeket halasztottak el.

Az USA középnyugati részéről a keleti városok felé tart a vihar, ami az ország déli részén már pusztított. A durva hóvihar 75 millió embert érint a keleti parton.