Emőke
-4 °C
9 °C

Egy filmre kívánkozó korrupciós bohózat

2016.01.26. 09:28 Módosítva: 2016-01-26 10:00:57
Hírcsárdai magasságokban szárnyal a maláj miniszterelnök számláján landolt milliárdokat mosdató főügyészi magyarázat.

A The Wall Street Journal 2015 júliusában írta meg, hogy több mint 681 millió dollárt (195 milliárd forint) fizettek be Malajzia miniszterelnökének magánszámlájára. A jelentés nyomán tömegtüntetések kezdődtek az országban, az ellenzék azt állította, hogy a pénz állami befektetési alapokból származik, és valószínűleg kampánycélokat szolgál. 

Najib Razak kormányfő tagadta a vádakat, és arról beszélt, hogy összeesküvés áldozata lett. 

Malajzia főügyésze lefolytatott egy vizsgálatot az ügyben. Mohamed Apandi Ali bejelentette, hogy a maláj miniszterelnök magánszámlájára utalt horribilis össze a szaúdi királyi család magánadománya. 

A főügyész szerint 

nem indokolták meg, miért adományozták a pénzt Najibnak - ez az ő és a szaúdi királyi család ügye. 

Apandi Ali szerint az ügyészségi vizsgálat után megállapítható, hogy nem áll fenn korrupció gyanúja, és hozzátette, hogy a pénz nagy részét nem használták fel, és azóta már vissza is utalták Szaúd-Arábiába, foglalta össze az MTI. 

:)

:D

:-O

:---c

Malajziában egyébként sajátos hagyományai vannak a demokráciának. Az ország 1957-ben vált függetlenné, azóta megszakítás nélkül az Egyesült Maláj Nemzeti Szervezet nevű párt irányít, ennek tagja a mostani miniszterelnök is, aki ellen az Egyesül Államokban is zajlik egy korrupciós vizsgálat.