Fenyegetik a szlovák pedagógussztrájk résztvevőit

2016.01.26. 16:39

“Kedden elérkeztünk ahhoz a ponthoz, hogy az oktatásért vívott harcunk a szlovák demokratikus értékek és jogállamiság megőrzéséért folytatódik tovább” - írta nyílt levelében a Szlovák Tanárok Kezdeményezése, az ISU, amelyet az ombudsmanhoz és Strasbourgba is eljuttatnak.

A hétfő óta tartó országos tüntetés szervezőit sokkolták azok a hírek, amelyet Szlovákia minden területéről kaptak a második napja tartó országos pedagógus sztrájk résztvevőitől.

Több iskolában megfenyegették tanárokat, ha részt vesznek a sztrájkban, az iskola elveszítheti vagy csökkenthetik a korábban megítélt normatív támogatásuk. Egy másik iskolában a tanárokkal nyilatkozatot írattak alá, hogy önként abbahagyják a tiltakozást. Kelet-Szlovákiában az egyik iskolában azt üzenték a tanároknak, ha diákjaik rossz eredményeket érnek a vizsgákon, feljelentik őket, állt a levélben.

Robert Fico szlovák miniszterelnök Prágában tartott sajtótájékoztatóján azt üzente a pedagógusoknak, meg kell érteniük, az államnak más projekteket is ki kell tudni fizetni. A sajtótájékoztatón a cseh köztévé munkatársa és a jelenlegi szlovák kormányhoz közel álló TA3 hírtelevízió munkatársa tehetett csak fel kérdéseket. A szlovák oktatási miniszter továbbra sem hajlandó tárgyalni a tüntetőkkel.

Kedden délelőtt Pozsonyban tanárok egy csoportja megrovást adott át a kormánynak és a parlamentnek, amiért az elmúlt négy évben teljesen elhanyagolták az oktatást. Viktor Križo, az ISU egyik szervezője a TASR-nek elmondta, általános a félelem a tanárok között, nem engedik őket a médiában nyilatkozni, vagy az iskolákat rendszeresen látogató köztársasági elnökkel találkozni. "Gyakorlatilag visszatértek az 1989 előtti módszerek" - nyilatkozta.

Kedden egyébként nőtt az országos sztrájkban részt vevő iskolák száma, 12 óráig 748 intézményben szünetelt részben vagy teljesen a tanítás. A következő napokban országszerte több demonstráció várható: szerdán Léván, csütörtökön Kassán és Érsekújváron tartanak tüntetéseket is a tanárok, akik azt üzenték: a végsőkig, de legalábbis a hét végéig, biztosan kitartanak.