Gyerekeket molesztáltak Afrikában az európai katonák

2016.01.29. 15:31 Módosítva: 2016.01.29. 15:32

Az ENSZ szóvivője szerint feljelentések érkeztek az európai haderők katonái ellen gyermekekkel kapcsolatos szexuális zaklatások miatt a Közép-Afrikai Köztársaság részéről - írja a BBC

A vád szerint grúz Eufor-katonák 14 és 16 év közötti lányokat erőszakoltak meg. Egy hétéves lány és egy kilencéves fiú pedig azt állítja, hogy francia katonák erőszakolták meg őket.

Ezeket a katonákat azért küldték oda, hogy rendet tegyenek a keresztény és a muszlim lázadók közt.

A molesztálások állítólag a Bangui reptérnél lévő tábor közelében történtek még 2014-ben, de még csak most derült fény rájuk, amikor az ENSZ tagjai a helybéliekkel készítettek interjúkat.

Az ENSZ emberi jogi képviselője azt mondta, rendkívüli módon aggódik a békeerőkkel kapcsolatos szexvádak miatt. Többen kritizálták azt, ahogy az ENSZ viszonyul a vádakhoz, mert úgy vélik, súlyos hiányosságok vannak a békefenntartó rendszerben, amiatt történhet meg ilyesmi. A kritikusok szerint az ENSZ vezetői sem tesznek kellő lépéseket a katonai molesztálások ellen, és ezt hatalmukkal való visszaélésnek tekintik.

Franciaország 2013-ban kétezer katonát küldött korábbi gyarmataira, és tavaly kezdték el átadni a felügyeletet az ENSZ békefenetartóknak.