Gertrúd, Patrik
2 °C
5 °C

Kémkedés miatt bíróság elé állítanak egy kanadait Kínában

2016.01.29. 09:01

Kémkedés és államtitkok illegális megszerzése miatt vádat emelt a kínai ügyészség egy kanadai állampolgár ellen, írja az MTI. A kínai hatóságok szerint bizonyítékokat találtak arra, hogy Kevin Garratt a kanadai hírszerző szervektől feladatokat kapott információk gyűjtésére. Ügyében a Liaoning tartományi Tantung város bírósága fog eljárni.

A nyugati média által keresztény aktivistaként emlegetett, a kínai-észak-koreai határvárosban feleségével kávézót üzemeltető 55 éves Garratt ellen 2014-ben indult hivatalos eljárás a nemzetbiztonság veszélyeztetésének gyanúja miatt. Feleségét 2015 februárjában óvadék ellenében szabadon engedték, de Kínát nem hagyhatta el.

A vancouveri férfi és párja 1984 óta él Kínában, először angoltanárként dolgoztak, majd Tantungban telepedtek le. Sajtóértesülések szerint turistautakat szerveztek Észak-Koreába, illetve segítettek az onnan érkezett menekülteknek.

Az első róluk szóló hivatalos külügyi bejelentés arról szólt, hogy mindkettőjüket "kínai katonai objektumokkal és nemzetvédelmi tudományos kutatási programokkal kapcsolatos titkos információk gyűjtésével", valamint "a kínai nemzetbiztonságot veszélyeztető tevékenységgel" gyanúsították. A férfinak van ügyvédje, a kanadai diplomáciai képviselet munkatársai kapcsolatban állnak vele.