Beáta, Izolda, Lea
-7 °C
5 °C

Iszonyú gyorsan terjed a zikavírus

2016.02.03. 07:41

Egy hét alatt 14 százalékkal nőtt zikavírushoz köthető esetek száma, ami az újszülötteknél jelentkező mikrokefáliás (kóros kisfejűséggel járó) fertőzést jelenti - írja az MTI a helyi egészségügyi hatóságainak keddi összesítése alapján.

Az egészségügyi minisztérium adatai szerint Brazíliában eddig már 4783 olyan esetet regisztráltak, amely a zikavírust terjesztő egyiptomi csípőszúnyognak (Aedes aegypti) tulajdonítható.

Már a múlt héten bejelentették, hogy Brazíliában tavaly október óta több mint négyezer ilyen csecsemő jött világra. Azóta 76 halálesetet jegyeztek az egészségügyi hatóságok, ebbe egyaránt beletartoznak az életüket vesztett kóros újszülöttek és a spontán vetéléssel elpusztult magzatok, akik fertőzött anyjukon keresztül betegedtek meg.

Brazíliában a legszegényebb, északkeleti tartományokban jegyezték a megbetegedések 82 százalékát. Ezeken a trópusi vidékeken a brazil kormány nagy erőkkel próbálja megfékezni a járványt, így 220 ezer katona keresi fel az ország minden lakhelyét, hogy minél nagyobb mértékben irtsa a kórt terjesztő szúnyogot.

Ahogy arról írtunk, az ENSZ Egészségügyi Világszervezete is globális egészségügyi vészhelyzetet hirdetett a zikavírus miatt. A szervezet becslései szerint az idén négymillióra emelkedhet a zikavírusos megbetegedések száma az amerikai kontinensen. Margaret Chan, a WHO főigazgatója úgy vélte, szükség van az összehangolt nemzetközi válaszra, utazáshoz kötődő vagy kereskedelmi korlátozások azonban nem várhatóak.

Az amerikai vöröskereszt kedden azzal a felhívással fordult a zikavírussal fertőzött országokba utazó önkéntes véradókhoz, hogy legalább 28 napot várjanak addig, amíg utazásukat követően vért adnak. Ez azokra vonatkozik, akik Mexikóban, a Karib-térségben, Közép- vagy Dél-Amerikában jártak az utóbbi két hétben.