Gerzson
-3 °C
2 °C

Bréking: Kubában találkozik egymással Ferenc pápa és Kirill patriárka

2016.02.05. 13:06

Ferenc pápa és az orosz ortodox egyház vezetője, Kirill patriárka a jövő héten Kubában találkozik - jelentette be mindkét egyház pénteken. A találkozó február 12-én lesz Kuba fővárosának repülőterén, ahol remélhetőleg egy közös nyilatkozatot is kiadnak majd. Mindenesetre történelmi találkozás lesz.

Ha van egy kis humorérzéke valamelyiküknek, akkor a találkozón simán elsütheti majd az "ezer éve nem láttalak, öcsém"-mondatot, mivel mégiscsak testvérekről van szó (mindketten keresztények) és 1054-ben volt a szakadás a nyugati és a keleti kereszténység között.

1997-ben II. Alekszij pátriárkának II. János Pállal kellett volna találkoznia, de akkor a találkozó elmaradt. 2014-ben Ferenc pápa azt mondta újságíróknak, akármikor készen áll a moszkvai pátriárkával találkozni.

Korábban egyébként felmerült az is, hogy Magyarországon vagy Ausztriában találkozzanak. Információink szerint a hazai csúcstalálkozó összehozása az egyházpolitikai diplomácia hazai nagyágyúja, Semjén Zsolt miniszterelnök-helyettes kedvenc projektje volt.