Géza
-11 °C
-4 °C

Merényletre készült a Németországban lekapcsolt terrorista

2016.02.05. 21:48

 A menedékkérők között elvegyülve szivárgott be Németországba, és valószínűleg az Iszlám Állam (IÁ) megbízásából kezdett hozzá merénylet előkészítéséhez az a magát szíriai állampolgárnak mondó algériai férfi, akit a napokban több társával együtt elfogott a német rendőrség - írja az MTI.

A 34 éves férfi fényképek szerint kapcsolatban állt az IÁ külföldi merényletek tervezéséért felelős embereivel, és valószínűleg a dzsihadisták megbízásából szivárgott be Németországba, hogy terrortámadást készítsen elő. 

A Der Spiegel szerint a rendőrség egy olyan felvételt is megszerzett, amelyen a férfi együtt látható egy személlyel, akit a novemberi párizsi terrortámadások elkövetőinek ismerősi, támogatói köréhez sorolnak. Az elfogott férfi fejkendőjén olvasható felirat viszont nem az IÁ-ra, hanem a rivális an-Nuszra Frontra utal.

A szövetségi alkotmányvédelmi hivatal (BfV) hívta fel a fővárosi hatóságok figyelmét egy csoportra, amely a belső elhárításért felelős hivatal információi szerint feltehetően az IÁ-hoz hű emberekből áll és részt vesz Berlinben elkövetendő terrorcselekmény tervezésében. 

Az egy időben három tartományban végrehajtott razzia során öt embert előállítottak és kihallgattak. Négyet közülük súlyos állam elleni erőszakos bűncselekmény előkészítésével gyanúsítanak. A fő gyanúsított katonai kiképzést kapott Szíriában, és 2015 végén érkezett családjával Németországba. Szír iratokkal menedékkérőként regisztrálta magát, egy észak-rajna-vesztfáliai befogadóállomáson találták meg. Őrizetbe vették 27 éves feleségét is, aki ellen más ügyben nemzetközi körözés volt érvényben.