A prágai taxisok is tiltakoznak az Uber ellen

2016.02.08. 09:21

Több száz taxis blokád zárta el az egyik Prágába vezető gyorsforgalmi utat hétfő hajnalban. Mindkét irányban két sávban akadályozzák a forgalmat, a szabadon hagyott sávban óriási sor alakult ki. A taxisok az alternatív taxitársaságok ellen tiltakoznak, illetve követelik, hogy a polgármester növelje a fuvardíj maximális kilométerenkénti árát.

taxipraha
Fotó: Bőtös Botond

Hamarabb itt akartunk lenni, mint a hivatalnokok, indokolta a reggel öt órakor kezdődő demonstrációt Daniel Tarljovski, a Taxisok Koncessziós Szövetségének (AKT) elnöke, de hozzátette: jó lenne, ha a városvezetés találkozna velük. Adriana Krnáčová, Prága polgármester azonban a megmozdulást zsarolásnak tartja.

Nem értek egyet a sztrájkkal, amelyre nincs a taxisoknak jogos indokuk. Csak panaszkodnak, zsarolnak és közben túszul ejtik a prágaiakat. Blokkolják a reggeli forgalmat, ami azt jelenti, hogy az emberek elkésnek a munkából.

A prágai taxisok már tavaly nyáron is demonstráltak, amely a polgármester ígéretével ért véget, miszerint növelik a taxiszolgáltatás kilométerenkénti maximális árát. Ez végül nem történt meg, a városvezetés szerint a taxisok nem nyújtották be az általuk kért szükséges dokumentumokat. A cseh főváros vezetése korábban szintén kizárta, hogy beavatkozzon az illegális taxiszolgáltatások működésébe, mert ezt szerintük csak a cseh közlekedési minisztérium tudná felülvizsgálni.

taxipraha5
Fotó: Bőtös Botond

A fővárosi hivatal adatai szerint Prágában 4600 gépjármű és 5500 járművezető jogosult taxiszolgáltatásra, ebből aktívan 2000 taxis dolgozik. A legtöbb taxist foglalkoztató társaság, a Taxi Praha vezetője, nem ért egyet a demonstrációval. Patrik Altman szerint, akik most kint vannak az utcán, a kisebbségi véleményt képviselik. Érdekes fejlemény, hogy a cseh Uber máris reagált a hétfő reggeli prágai taxisztrájkra: egy fuvart féláron kínálnak.  • Hírek
  • Hírek