Válságtanácskozásra siet Merkel

2016.02.08. 09:25

Angela Merkel hétfőn Ankarába látogat, hogy Recep Tayyip Erdogan elnökkel és Ahmet Davutoglu miniszterelnökkel megtárgyalja a menekültválság újabb fejleményeit - írja az al-Dzsazíra. A kancellár asszony elsősorban amiatt aggódik, hogy a Törökországgal kötött feltartóztatási egyezség ellenére sem csökken az Európába érkező menekültek száma. 

Ráadásul a Nyugatnak egyre jobban körmére ég az évekig elmismásolt szíriai válság is: az Aszad-rezsim orosz légierő támogatásával indított offenzívájával elvágta a Törökország által támogatott ellenzék utolsó északi korridorját, és egyben előkészítette a legnagyobb szíriai város, Aleppó újabb ostromát. A harci cselekmények felpörgésére azonnal újabb menekülthullám indult meg, hetvenezer ember próbál eljutni Törökországba, amíg lehet. 

Ebből 35 ezer vasárnap megérkezett az Azaz város környéki határszakaszra, melyen korábban senkit nem engedtek át, de Erdogan azt nyilatkozta:

Be kell fogadnunk a testvéreinket!

Az aleppói menekültek elhelyezése annál is sürgetőbb, mivel a kisgyerekekkel érkező családoknak a szabad ég alatt kell éjszakázniuk. A tél pedig azon a környéken is hideg: a hőmérséklet hajnalonként a fagyponthoz közelít.

Merkel amiatt is aggódhat, hogy az orosz és iráni támogatással elért harci sikerek egyáltalán nem a szíriai válság enyhülése, hanem eszkalálódása felé hatnak: Törökország, Szaúd-Arábia és az Egyesült Arab Emírségek is katonák küldését fontolgatja Szíriába - névleg a "terroristák", de valójában az eddig csak közvetett módon támogatott ellenzék megsegítésére.