Irén, Írisz
-2 °C
8 °C

Két vonat egymásnak rohant Bajorországban, tíz halálos áldozat

bad albing
2016.02.09. 09:06

Egymásba rohant két személyszállító vonat kedd reggel Bajorországban, a balesetben legkevesebb kilencen meghaltak és 150-en megsérültek, a sebesülések majdnem fele súlyos, 15-en életveszélyben vannak. A DW szerint a baleset nem sokkal 7 óra után történt. Az egyik vonat kisiklott és több kocsija felborult az ütközés után.

Frissítés: Tízen meghaltak

A hatóságok esti összesítése szerint a balesetben tíz ember meghalt, 18 ember súlyosan, 63 ember könnyebben megsérült. Egy embert még keresnek az egyik szerelvény roncsai között. Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter szerint az egyik szerelvény "belefúródott a másikba és szétszakította". Kiemelte, hogy a szakaszon volt olyan berendezés - PZB 90 típusú, úgynevezett pontszerű vonatbefolyásoló rendszer -, amely az ilyen helyzetek elkerülését szolgálja. Hangsúlyozta: nem szabad találgatni, hogy technikai hiba vagy emberi mulasztás okozta-e a balesetet, hanem meg kell várni a fekete dobozok adatainak elemzését. A két szerelvényen összesen három ilyen berendezés volt, kettőt nap közben megtaláltak a roncsok között. (MTI)

 A vonatok a Holzkirchen-Rosenheim vasútvonalon ütköztek össze, Bad Aiblingnál. A Meridian vasúttársaság szerelvényei egyelőre ismeretlen okból ütköztek össze frontálisan. A vonatokon többnyire munkába tartó ingázók utazhattak, gyerekek a farsangi iskolai szünet miatt valószínűleg nem voltak köztük, írja az MTI. Valószínűleg a szünet miatt eleve kevesebb utas is volt a vonatokon, mint egyébként. A mentés lassan halad, mert a Mangfall folyó mellett fekvő baleseti helyszín nehezen megközelíthető.

A baleset helyszínére több tucat mentőautó és mentőhelikopter érkezett. A helyzet egyebek között azért nehezen áttekinthető, mert a mentési munkálatokban több szervezet vesz részt, köztük osztrák mentők is. A felső-bajorországi rendőrség külön telefonvonalat létesített az áldozatok és sérültek hozzátartozóinak, és délben sajtótájékoztatón ismerteti a balesetről feltárt adatokat.

Alexander Dobrindt szövetségi közlekedési miniszter és Joachim Herrmann bajor belügyminiszter délben felkereste a baleset helyszínét. Alexander Dobrindt röviddel a szemle előtt tett sajtónyilatkozatában szörnyű katasztrófának nevezte a történteket, és a szövetségi kormány nevében kifejezte együttérzését az áldozatok és a sebesültek hozzátartozóinak.

A Bad Aibling-i a legsúlyosabb vonatbaleset Bajorországban 1975. június 8. óta, amikor Warngaunál összeütközött két gyorsvonat. A katasztrófában 41 ember halt meg.

Nem tudni, vannak-e magyar áldozatok

A keddi bajorországi vonatbaleset esetleges magyar áldozatairól vagy sérültjeiről a müncheni magyar főkonzulátuson lehet érdeklődni, a megkereséseket rögzítik – közölte a Külgazdasági és Külügyminisztérium. A főkonzulátus ügyeleti telefonszáma: + 49 89/962280210 vagy + 49/178 5486 416. A müncheni magyar főkonzulátus érdeklődött a rosenheimi illetékes rendőrségnél az esetleges magyar érintettekről, de az elhunytakat, sérülteket még nem azonosították.

2016-02-09T170535Z 1891397707 LR2EC291BH128 RTRMADP 3 GERMANY-TR
Fotó: Michael Dalder

A külgazdasági és külügyminiszter is megszólalt, Szijjártó Péter  szerint egyelőre nincs információ magyar érintettről a kedd reggeli németországi vonatbalesetben, a müncheni főkonzulátus folyamatosan kapcsolatban áll a német hatóságokkal.

Cikkünk folyamatosan frissül.