Nándor
3 °C
16 °C

Meghalt Srebrenica mészárosa

2016.02.09. 12:30

Hágai börtönében, hatvanhét éves korában meghalt Zdravko Tolimir, a boszniai szerb hadsereg egykori katonai hírszerző főnöke,  írja  a Blic.rs törvényszéki forrásokra hivatkozva.

2012 decemberében ítélték életfogytiglanra, mert a bíróság bizonyítottnak látta, hogy részt vett az 1995 júliusi srebrenicai mészárlás kitervelésében és előkészítésében. Nyolcezer bosnyák férfit és fiút öltek meg ekkor, a törvényszék szerint 4790 gyilkosságot lehetett kétséget kizáróan bizonyítani. 

Tolimirt népirtásban is felelősnek találták, és gondoskodnia kellett volna a hadifoglyok életének megvédelmezéséről, de ezt sem tartotta be.  

2007-ben fogták a boszniai szerb köztársaságban, és átadták Hágának. Pere három évvel később kezdődött meg. Az ügyészek százharminc tanút vonultattak fel a vád állításainak alátámasztására, köztük Tolimir néhány egykori munkatársát. Ő négy tanúval igyekezett bizonyítani ártatlanságát.

Az ítélet tavaly emelkedett jogerőre.

Srebrenicában hajtották végre Európa második világháború utáni történelmének legnagyobb tömeggyilkosságát.  

Srebrenica: dömperekkel vitték a hullákat

Az MTI összeállítása szerint több délszláv háborús bűnös halt meg a hágai nemzetközi törvényszék börtönében. Slobodan Milošević volt jugoszláv és szerb államfőt 2006. március 11-én találták holtan a cellájában, szívrohamot kapott. A scheveningeni börtönben követett el öngyilkosságot Milan Babić, a délszláv háború idején kikiáltott horvátországi Krajinai Szerb Köztársaság vezetője. Mile Mrkšić, a boszniai szerb köztársaság hadseregének volt parancsnoka pedig egy portugáliai börtönben hunyt el, ahová a nemzetközi törvényszék ítélete után került.