Piroska
-2 °C
5 °C

Külföldiek terveztek támadást egy svéd menekültszállás ellen

2016.02.09. 13:13 Módosítva: 2016-02-09 15:13:07
  • A menekülthullám tovább nőhet, miután a szíriai kormányerők aleppói offenzívája miatt legalább 70 ezer ember hagyta el a várost. Ebből 35 ezer ember vasárnap már megérkezett az Azaz város környéki török határszakaszra. Amennyiben a szír kormányerőknek sikerül teljes ostromgyűrűbe zárniuk a várost, akkor mintegy 300 ezer kerülhet az éhhalál küszöbére. Az utolsó menekülési útvonal elvágása előtt azonban a helyi tanácsok becslései szerint még mintegy 100-150 ezer ember kelhet útra, és közülük több tízezren a török határ felé vehetik az irányt.
  • Nagyszabású támadást akadályoztak meg egy délkelet-svédországi menekültszállás ellen a hatóságok. Egy bejelentést követően 14 férfit vettek őrizetbe, akiknél baltákat, késeket és vascsöveket foglaltak le. Az Aftonbladet című svéd napilap értesülései szerint a gyanúsítottak külföldi útlevelekkel rendelkeznek, néhányan közülük lengyel állampolgárok, akik Svédországban laknak és dolgoznak. A támadás tervezett célpontja a nynäshamni menekültszállás volt.
  • Eközben a februári eleji adatokhoz képest a múlt hétvégén már megemelkedett a Horvátországba és Szlovéniába érkező menekültek száma: míg a múlt hét elején ezer alatt volt, a hétvégén legalább 2500 főt tett ki naponta - derült ki a két ország belügyminisztériumának jelentéséből. Szombaton 3519, vasárnap 2658, hétfőn 2736, kedden 10 óráig újabb 908 migráns lépte át a szerb-horvát határt.
  • Szerbia-szerte, így a magyar határ közelében található befogadóközpontokban is elhelyeznek menekülteket a közeljövőben. A belgrádi kormány hamarosan kidolgoz erről egy tervet, amelynek alapján hatezer bevándorlónak biztosítanak szállást. A Danas című szerb napilap értesülése szerint a meglévő központok mellett újakat is nyitnak, és 15-18 településen tudják majd elhelyezni azt a hatezer migránst, akinek a befogadására a szerb vezető politikusok többször is utaltak az utóbbi hetekben.
  • Az elmúlt hónapok legnagyobb menekültcsoportját fogták el kedd délelőtt Röszkénél, egyszerre 24 magát pakisztáni, indiai, illetve nepáli állampolgárnak valló fiatal férfi lépett be illegálisan az országba. A határsértők a kerítés előtti drótakadályt ledöntötték, az oszlopokra kifeszített acélhálón pedig csípőfogóval lyukat vágtak. Mintegy tucatnyian, amikor észrevették a feléjük közeledő magyar rendőröket és katonákat, visszatértek a határ vajdasági oldalára.