Távozik a francia külügyminiszter

2016.02.10. 14:58

Laurent Fabius külügyminiszter megerősítette, hogy távozik a francia kormányból, írja az MTI.

A 69 éves politikus az alkotmánytanács elnöki tisztségét fogja betölteni márciustól az elkövetkező kilenc évben, amennyiben a kinevezést a nemzetgyűlés és a szenátus illetékes bizottságai jóváhagyják.

A diplomáciai tárca vezetője a szerdai kormányülést követően arra az újságírói kérdésére, hogy ez volt-e az utolsó kormányülés, amelyen részt vett, annyit válaszolt, hogy

oui (igen).

Hozzátette, hogy ugyanakkor megtartja az ENSZ klímakonferenciájának elnöki tisztét novemberig, amikor Marokkó veszi át az elnökséget, mivel az nem összeférhetetlen az alkotmánytanács elnökségével.

Távozása nem okozott meglepetést, 2015 vége óta ugyanis köztudott, hogy ő lehet Jean-Louis Debré utóda az alkotmánytanács élén.

Laurent  Fabius az elmúlt három évtizedben a francia politikai élet megkerülhetetlen és a baloldal egyik legbefolyásosabb politikusa volt, a köztársasági elnöki poszton kívül valamennyi jelentős politikai tisztséget betöltötte. 

Minden idők legfiatalabb francia miniszterelnöke volt 1984 és 1986 között, Francois Mitterrand néhai szocialista köztársasági elnök első hétéves mandátuma idején.