Lázár, Olimpia
-2 °C
3 °C

Szigorították a svéd terrorellenes törvényt

2016.02.11. 06:46 Módosítva: 2016-02-11 06:47:45

A svéd parlament az eddigieknél szigorúbb terrorizmusellenes törvényt fogadott el szerdán, írja az MTI.

Két évi szabadságvesztéssel büntetik azokat, akik külföldre utaznak, hogy valamelyik terrorista szervezethez csatlakozzanak. Aki terrorcselekmények elkövetésére irányuló kiképzésben vesz részt, azt hat év börtönnel büntethetik. Terrorszervezetek finanszírozásáért a jövőben két év börtön jár majd.

A svéd titkosszolgálatok szerint 2013 óta legalább 292 ember utazott el Svédországból Szíriába vagy Irakba, hogy ott az Iszlám Államhoz csatlakozzon. Közülük azóta 133-an hazatértek.

A szélsőjobboldali Svéd Demokraták (SD) párt azt indítványozta, hogy az elítélt terroristákat fosszák meg svéd állampolgárságuktól, ezt a javaslatot azonban a képviselők 236 ellenszavazattal, 16 tartózkodás mellett elutasították, s mellette csak az SD 45 képviselője szavazott.

A francia nemzetgyűlés szintén szerdán fogadta el a terrorveszély miatt kezdeményezett alkotmánymódosítást, válaszul a tavaly november 13-i párizsi terrortámadásokra. A módosítás első passzusa a rendkívüli állapot szabályozásáról rendelkezik, míg a második bevezeti állampolgárságtól való megfosztás lehetőségét az elítélt terroristák esetében.