Teheránban kezelik a Hezbollah rákbeteg vezetőjét

2016.02.15. 18:45

Teheránba vitték előrehaladott rákbetegsége kezelése érdekében Haszan Naszralláh sejket, a Hezbollah radikális libanoni síita szervezet vezetőjét - értesült hétfőn az izraeli média. A libanoni főváros, Bejrút egyik rádióállomásának főszerkesztő-helyettese, Jerry Maher azt állította egy rádióműsorban, hogy Naszralláh évek óta tartó rákbetegsége rendkívül előrehaladott végső stádiumába jutott, ezért egy teheráni kórházba szállították, ahol orosz és észak-koreai orvosok kezelik.

A Hezbollah képviselői egy szaúd-arábiai újságnak azt nyilatkozták, hogy nem kívánnak hivatalosan állást foglalni ebben a kérdésben, de a Maarív című izraeli újság honlapjának értesülése szerint Naszralláhot már nem első ízben szállították teheráni gyógykezelésre, írja az MTI.

A The Jerusalem Post című angol nyelvű izraeli újság szerint Naszralláh távolléte miatt kritizálhatta nyíltan a Hezbollah-t Libanon egyik legfontosabb politikusa, az önkéntes száműzetésben élő Szaad Haríri, aki szerint a szélsőséges szervezet a felelős az ország huszonegy hónapja tartó belpolitikai válságáért.

Izraelben különös figyelem övezi a Hezbollah vezetőjének sorsát, mert az ötvenhat éves Naszralláh a zsidó állam egyik legelszántabb ellensége, különösen amióta legidősebb fia életét vesztette 1997-ben egy izraeli katonák elleni összecsapásban.