Stefánia
0 °C
3 °C

Terrortámadás Ankarában: 28 halott

2016.02.17. 18:07 Módosítva: 2016.02.18. 10:36

A török főváros központját szerdán kora este hatalmas detonáció rázta meg.

A CNN törökországi tudósítója szerint Ankara belvárosában egy forgalmas kereszteződésben, alig néhány száz méterre a parlament és a miniszterelnöki hivatal épületétől egy katonai parancsnokság közelében robbantottak. A kormányzati épületekben éppen magas biztonsági fokozatú tanácskozást tartottak Recep Tayyip Erdogan elnök részvételével.

A kormányszóvivő bejelentette: terrorakció történt.

Az autóbombát egy katonai egységeket szállító konvoj mellett hozták működésbe. A merénylők öt, katonákat szállító buszt vettek célba, amelyek éppen megálltak a piros lámpánál. A robbanás három katonai járművet és egy civil személyautót érintett.

A legutóbbi hírek 28 halálos áldozatról és több mint 60 sebesültről szólnak.

A török katonai vezetés közleményben ítélte el a terrortámadást, és közölte, hogy katonák is voltak az áldozatok között. 

Ahmet Davotoglu török miniszterelnök a robbanást követően lemondta tervezett utazását Brüsszelbe, ahol uniós tagállamok vezetőivel tanácskozott volna, elsősorban a migrációs válság kezeléséről. 

Török források azt állítják, a jelek arra utalnak, hogy a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) nevű terrorszervezetet áll a támadás mögött, de a ISIS akcióját sem zárják ki.

Magyar áldozatról vagy sérültről nem tud a Külgazdasági és Külügyminisztérium.

Frissítés szerda reggel: Török lapok szerint feltehetőleg egy szír származású, de a Kurdisztáni Munkáspárttal kapcsolatban álló férfi követte el a merényletet. A lapok szerint a merénylő Salih Necar volt, aki az akcióhoz egy Volkswagen Sciroccót használt (ez lehet a korábban említett, robbanásban megsérült autó), amelyet TNT-vel töltött meg. A 150 kg-os robbanóanyag 50 centi átmérőjű gödröt hasított ki az aszfaltból.

A Reuters a Yeni Safak nevű török lap értesüléseire hivatkozva azt írja, hogy a férfit az ujjlenyomata alapján azonosították. Necar menekültként érkezett Szíriából Törökországba, az országba belépésekor rögzítették az ujjlenyomatát. A férfi a robbantáshoz használt kocsit két héttel ezelőtt bérelte Izmirben.

Ahmet Davutoglu török miniszterelnök egy csütörtöki sajtótájékoztatón megerősítette a sajtóértesüléseket, és hozzátette, hogy a merénylő kapcsolatban állt a szakadár Kurdisztáni Munkáspárttal (PKK), és a szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) tagja volt. Mint mondta, a 28 halálos áldozatból 27 a török hadsereg tagja vagy alkalmazottja, egy pedig egy arra járó civil volt. Davutoglu bejelentette: folytatják tüzérségi hadműveleteiket a támadást végrehajtó szíriai kurd Népvédelmi Egységek (YPG) állásai ellen.

A török fővárosban már eddigi is komoly biztonsági intézkedéseket vezettek be, miután októberben egy öngyilkos merénylő főpályaudvar közelében felrobbantotta magát, és megölt 101 embert.

Súlyos merényletek Törökországban

2001. szeptember 10. - Öngyilkos merénylő robbantott pokolgépet Isztambul európai részének főtere közelében egy rendőrségi gyülekezőhelynél, a német konzulátustól mintegy 150 méterre: négy ember - a robbantó, két közelben álló rendőrtiszt és később egy ausztrál turista - meghalt, további 21 ember megsérült.

2003. november 15. - Isztambulban két zsinagógánál öngyilkos merénylők gépkocsiba rejtett pokolgépet robbantottak. A merényletben 25 ember életét vesztette és mintegy 300 megsebesült. A robbantást a Nagy Iszlám Keleti Harci Front nevű militáns török csoport vállalta magára.

2003. november 20. - Isztambulban két nagy erejű robbanás történt, az egyik egy bank, a másik a brit konzulátus közelében. Az áldozatok száma: 28 halott, 450 sebesült. Meghalt a brit főkonzul is. A merényletek elkövetését az al-Kaida terrorszervezet vállalta.

2004. június 24. - Isztambul Fatih negyedében pokolgép robbant egy városi buszon. Négyen életüket vesztették, legalább tizenöten megsebesültek.

2005. július 2. - Távirányított aknát robbantottak az Elazig és Tatvan városok között közlekedő személyszállító vonat alatt Bingöl tartományban, Suveren állomás közelében. A merényletben legkevesebb öt ember életét vesztette, öten pedig megsérültek.

2005. július 16. - 4 halálos áldozatot követelt Törökország égei-tengeri partjainál, Kusadasi tengerparti fürdőhelyen egy minibusz elleni robbantásos merénylet. 1 ír, 1 brit és 2 török állampolgár halt meg.

2006. június 25. - Antalya közelében egy étteremben bomba robbant. Három külföldi turista, köztük egy magyar életét vesztette, huszonöten megsebesültek.

2006. augusztus 28. - Antalya üdülőhelyen egy pokolgép 3 ember életét oltotta ki, 20 turista megsebesült.

2006. szeptember 3. - A Cata város egyik teázójában történt detonációban két ember vesztette életét.

2006. szeptember 12. - Diyarbakir városban pokolgépes robbantásban tíz ember életét vesztette, tizennégyen megsebesültek.

2007. május 22. - Ankarában egy bevásárlóközpont ajtajánál történt robbanás miatt hat ember meghalt, ötvenen megsebesültek.

2008. július 27. - Két pokolgép lépett működésbe Isztambul egyik külvárosában, tizenhét ember életét vesztette, 115-en megsebesültek.

2009. május 4. - Egy esküvői összejövetelt támadtak meg a kurdok lakta Mardin városban. Legalább negyvenegy ember halt meg.

2010. szeptember 16. - Robbanás történt egy kisbuszban Hakkari tartományban, legalább nyolcan meghaltak. Feltehetően kurd lázadók voltak a merénylők.

2012. augusztus 20. - Autóba rejtett pokolgép robbant a zömmel kurdok lakta Délkelet-Törökország Gaziantep városában, legalább kilenc ember meghalt, hatvankilencen megsebesültek.

2013. május 11. - A délkelet törökországi Reyhanliban, a szír határ közelében pokolgépes merényleteket követtek el. A merényleteteknek 51 halottja és 140 sebesültje volt. A robbantásokat a szíriai rezsimmel is kapcsolatban lévő török szélsőbaloldali csoport, a Forradalmi Népfelszabadító Párt-Front (DHKP-C) tagjai hajtották végre.

2015. július 20. - A szíriai határhoz közeli, zömmel kurdok lakta Suruc városban az Iszlám Állam (IÁ) egy öngyilkos merénylője robbantást hajtott végre, amelyben 33-an meghaltak és mintegy 100-an megsebesültek.

2015. október 10. - Két pokolgép robbant fel Ankara központjában, ahol emberek százai gyülekeztek béketüntetésre a közalkalmazotti szakszervezetek konföderációjának felhívására. A merényletben 103-an vesztették életüket.

2016. január 12. - Isztambul egyik központi terén, a Sultanahmet téren egy szíriai származású öngyilkos merénylő robbantást követett el. A merénylet következtében 11 német állampolgár meghalt, 16-an megsebesültek.

2016. január 13., - Pokolgépes merényletet követett el a Kurdisztáni Munkáspárt (PKK) lázadószervezet Délkelet-Törökország Cinar városában egy rendőrségi épületegyüttes ellen, a merénylők öt ember halálát okozták, 39-en megsebesültek.