Taksony
-2 °C
3 °C

Putyin elégedett a magyar kapcsolatokkal

2016.02.17. 13:24

„Elégedettek vagyunk kapcsolatunk jellegével és minőségével, függetlenül az ismert problémáktól és az áruforgalom csökkenésétől” – idézte a Ria Novosztyi Vlagyimir Putyint, aki Novo-Ogarjovóban fogadta a magyar kormányfőt. Vlagyimir Putyin szerint Magyarország régi és megbízható partnere Oroszországnak. Az elnök utalt arra, hogy tavaly ő járt Budapesten Orbán Viktornál, és bízik benne, hogy az akkor kötött megállapodásoknak megfelelően fognak fejlődni a két ország kapcsolatai. 

Az áruforgalom 2015-ben 40 százalékkal volt alacsonyabb az előző évinél, mindössze 4,7 milliárd dollárt tett ki.

Ez döntően az orosz export csökkenését jelentette az olcsóbbá vált és kisebb mennyiségben vásárolt kőolaj és földgáz miatt.

A magyar kormányfő az elnöki rezidencián kezdődött négyszemközti beszélgetés előtt kijelentette: Magyarország abban érdekelt, hogy normalizálódjon Oroszország és Európa kapcsolata. Orbán megköszönte Putyinnak a magyar–orosz barátság érdekében tett erőfeszítéseit.

„Sok mindent tettünk tavaly óta, és szeretném hangsúlyozni, hogy mi a jövőben is törekedni fogunk arra, hogy az orosz és a magyar nép között a lehető legbarátibb legyen a viszony” – mondta Orbán a Ria Novosztyi szerint.

„Talán szerénytelenül hangzik, de azt mondhatjuk, hogy ami jó a kapcsolatunkban, arról mi tehetünk, ami nem jó, arról pedig nem” – idézte Orbánt az MTI.

A megbeszéléseken Lázár János miniszterelnökséget vezető miniszter, Szijjártó Péter külügyi és külgazdasági miniszter, Seszták Miklós nemzeti fejlesztési miniszter van jelen.

Orosz részről az államfőn kívül részt vesz a találkozón Szergej Lavrov külügyminiszter, Gyenyisz Manturov kereskedelmi és ipari miniszter, valamint Jurij Usakov elnöki tanácsadó.

Magyar cégek az orosz futball-világbajnokságon

A TASZSZ értesülései szerint a találkozóra olyan dokumentumokat készítettek elő a felek amelyek révén magyar építőipari cégek is lehetőséget kapnának arra, hogy részt vegyenek a 2018-as futball-vb előkészületeiben.

Építőipari cégként korábban a Trigránit volt aktívan jelen Oroszországban. A legnagyobb oroszországi magyar beruházók azonban nem az építőiparból jönnek: az élen a bankhálózatot fenntartó OTP, a saját gyógyszergyárat Oroszországban is üzemeltető Richter Gedeon és az olajkitermelési koncessziókkal rendelkező Mol áll.

 Az MTI a TASZSZ-ra hivatkozva úgy tudja, hogy meghosszabbítják 2019 végéig az orosz földgáz magyarországi szállításairól szóló hosszú távú szerződéseket is. 

A magyar energiafogyasztásban a nyersolaj háromnegyede, illetve a földgáz kétharmada orosz importból származik.