Nem finomkodnak az indiai tüntetők: nekimentek a miniszter házának

2016.02.19. 15:02

Észak-Indiában pénteken erőszakba torkollott egy tüntetés, mely az alantasabb státuszú kasztok esélyegyenlőségének javításáért, a pozitív diszkrimináció alapján osztott juttatásokért indult. Egy tüntetőt a megtámadott biztosító erők lelőttek - írja az MTI.

Harijána állam Rohtak településén és több másik városában a Jat nevű, zömmel mezőgazdasággal foglalkozó kaszt tagjai követelték az évezredeken át elnyomott rétegeknek garantált állami állások és egyetemi helyek számának növelését, illetve az Indian Express szerint azt, hogy ne kelljen privilégiumukat más kasztokkal megosztani.

Egy rendőr, Szaurabh Szingh elmondta, hogy a tüntetésbe belemelegedett tömegből rálőttek a félkatonai erőkre és kövekkel dobálták meg őket. A kialakult összetűzésekben egy ember meghalt, húszan megsebesültek.

A tiltakozók személy- és teherautókat gyújtottak fel, akadályozták a közúti közlekedést, sőt megtámadták az államminiszter lakóházát.

Indiában alkotmányban rögzítették a kasztok pozitív diszkriminációját, amely alapján az alacsonyabb kasztok tagjai segítségre jogosultak az őket érő hátrányos megkülönböztetés felszámolásához. Pranab Kumar Mukherjee elnök vezetése alatt a kormányzat növelte az alsóbb kasztúaknak fenntartott kvóták számát, de a kategóriákkal való trükközés több rétegben is a harijánaihoz hasonló indulatokat váltottak ki.