Valér
2 °C
8 °C

Már az egyiptomi diktátor is elismerte az orosz repülő elleni terrortámadást

2016.02.24. 15:20

Vége van a terrorizmusnak? Nem! De vége lesz, ha összefogunk. Mi volt a célja annak, aki leszedte az égről az orosz gépet? Az, hogy csapást mérjen az idegenforgalmunkra és az Oroszországhoz fűződő viszonyunkra

– így hangzott, amikor Abdel-Fattáh esz-Szíszi Egyiptom katonai puccsal hatalmat szerző elnöke először ismerte el, hogy a Sínai-félszigeten lezuhant orosz utasszállító ellen terrortámadást követtek el tavaly októberben.

Szíszi egy kairói konferencián arról beszélt, hogy a „támadást Egyiptom turizmusa és ezáltal gazdasága ellen követték el” – írja a Reuters. Bár az október 31-én 224 halálos áldozatot követelő merényletet több nyugati kormány már november elején az Iszlám Államhoz kötötte, azt először sem Moszkva, sem az egyiptomi vezetés nem ismerte el. Vlagyimir Putyin orosz elnök november középen, az orosz hatóságok vizsgálata után közölte, hogy terrortámadás történt. 

Kairó ennek ellenére mindeddig határozottan visszautasította ezt az állítást. Elhamarkodott következtetésnek nevezte, és az országban jelenleg is tartó vizsgálatok eredményeinek kivárására szólított fel, írja az MTI.