Miért lett elege a svéd lánynak az ISIS-ből?

2016.02.24. 14:26

"A házban, ahol laktunk, nem volt semmi, se áram, se víz, semmi" - magyarázta egy tévéinterjúban Marlin Stivani Nivarlain, miért lett elege az ISIS-ből. A 16 éves lányt a kurd speciális erők szabadították ki Moszulban. A lány a CNN által idézett interjúban elmondta, hogy kalandjai akkor kezdődtek, amikor 14 éves korában abbahagyta az iskolát, majd találkozott barátjával. A fiú lassanként az ISIS követője lett: "Miután összejöttünk, ő egyre inkább elkezdett érdeklődni az ISIS után. ISIS-videókat nézett és ezekről beszélt" - magyarázta Nivarlain.

Marlin Stivani Nivarlain
Marlin Stivani Nivarlain
Fotó: CNN / bno / Twitter

"Semmit nem tudtam az iszlámról, vagy az ISIS-ról, meg ilyenekről. És akkor azt mondta, csatlakozzunk az ISIS-hez, én meg azt válaszoltam, hogy oké."

A pár Törökországon keresztül utazott Szíriába, ahonnan végül Irakba települtek. Itt kapták meg azt az otthont, ami alulmúlta a svéd lány elvárásait. "Nagyon nehéz élet volt."

A lány felvette a kapcsolatot az anyjával, aki értesítette a svéd hatóságokat, akik értesítették a kurd hatóságokat, akik végül megszervezték az akciót. A lány jelenleg még kurd területen tartózkodik, a kurd hatóságok most szervezik az átadását Svédországnak.